Uusi opas pääkaupunkiseudun helppokulkuisista retkipaikoista

Mies nojaa kaiteeseen luonnossa
Uutiset -

Kehitysvammatuki 57 ry:ssä mm. luontokerhoja vetävä erä- ja luonto-opas Jouni Viitala on tehnyt yhdistykselle esitteen pääkaupunkiseudun helppokulkuisista retkipaikoista. Esitteeseen on koottu 19 helppokulkuista tai esteetöntä retkikohdetta pääkaupunkiseudulla.

Voit tulostaa esitteen itsellesi tästä ja sen käyttö on sallittua ei-kaupallisessa toiminnassa. Voit hakea oman kappaleen esitteestä myös Kehitysvammatuki 57 ry:n toimistolta (esitteitä on rajallinen määrä).

Jouni Viitala, miten esite sai alkunsa?

– Esitteen alkusysäys tuli pari vuotta sitten kun etsin esteetöntä retkipaikkaa eräopasopintojeni näyttökoetta varten. En meinannut löytää suunnitelmiini sopivaa paikkaa, niin tulin puolivahingossa tutustuneeksi moniin esteettömiin ja helppokulkuisiin retkikohteisiin pääkaupunkiseudulla. Tein näyttökokeen asiakasryhmälle pienen esitteen retkikohteista, joihin olin tutustunut.

– Nyt koronakeväänä, kun Kehitysvammatuki 57 ry:n kerhot jäivät tauolle, ehdotin, että voisin korvaavana työnä tehdä paremman ja laajemman version retkipaikkaesitteestäni. Hankkeelle näytettiin vihreää valoa ja tein oppaan, jossa on 19 helppokulkuista tai esteetöntä retkikohdetta pääkaupunkiseudulla.

Kenelle opas on tarkoitettu?

– Opas on ensisijaisesti suunnattu liikkumisrajoitteisille luonnonystäville. Kaikissa kohteissa pystyy liikkumaan pyörätuolilla ainakin avustajan kanssa. Toiseksi nämä ovat esimerkiksi kehitysvammaisille hyviä retkipaikkoja. Ne ovat helppokulkuisia ja monissa niistä on erittäin hyvät ja selkeät opasteet. Oppaassa on hyviä kohteita myös kenelle tahansa luonnossa liikkujalle. 

Miksi halusit kirjoittaa oppaan?

– Itselleni luonnossa liikkuminen on ollut suuri sisältö, ilo ja voimavara elämässäni. Oppaan avulla pystyn ehkä jakamaan hieman sitä hyvää mitä itse olen saanut kokea; madaltaa liikuntarajoitteisten kynnystä lähteä luontoon, levittää tietojani hyvistä retkikohteista. 

– Monet kohteista ovat omia suosikkipaikkojani. Viikki-Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualue on yksi tällainen. Se on upea paikka, ja jopa Euroopan mittakaavassa merkittävä lintujen pesimiskosteikko. Kaiken muun hyvän lisäksi Lammassaaren lintulavalle saakka pääsee pyörätuolilla. Myös Suomenojan lintuallas on erittäin hyvä retkikohde kenelle tahansa lintuharrastajalle. Senkin voi kiertää pyörätuolilla.

Onko retkeily mielestäsi lisääntynyt?

– Keväällä koronan aiheuttama poikkeustila lisäsi valtavasti suomalaisten luonnossa liikkumista. Siitä uutisoitiin ja sen pystyi itsekin huomaamaan luonnossa liikkuessa. Luonnossa retkeily on hyvä harrastus pandemian aikana. Tartuntavaara on pieni, kun voidaan väljästi olla ulkoilmassa. Luontoretkeilyn lisääntyminen on yksi ikävän viruksen aiheuttama positiivinen sivuvaikutus, jos näin voidaan sanoa. Toivon että tämä suuntaus jatkuu, tuli koronan toinen aalto tai ei.

 

Lisätietoja: Mari Mononen, kehittämispäällikkö

Helppokulkuisia retkipaikkoja pääkaupunkiseudulla, Jouni Viitala ja Kehitysvammatuki 57 ry, 2020