Naurua ja iloa – vapaaehtoisena Lauantaiparkissa

Uutiset -

Sanomatalossa järjestettiin 24.9.2015 Tee hyvää -tapahtuma, jossa eri järjestöt esittelivät vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia. Abivuotta viettävät Tea Selin ja Olivia Din Belle olivat kierrelleet alueen läpi ja merkanneet ylös järjestöt, joista innostuivat eniten. Kehitysvammatuki 57 ry oli yksi näistä. Yhdistyksen pisteestä jäi lämpöisin tunne. Tea ja Olivia ihastuivat yhdistyksen ideaan, toimintaperiaatteeseen sekä henkeen, jossa toimintaa tehdään. Tea ja Olivia kiinnostuivat vapaaehtoistyöstä erityislasten parissa ja lähtivät mukaan lauantaiparkkeihin. He ovat olleet mukana lasten diskossa, jouluisissa pajoissa sekä käsitöitä ja mörköjä -lauantaiparkissa.

Kun Tealta ja Olivialta kysytään mitä vapaaehtoisena toimiminen heidän mielestään vaatii, vastaavat he sen vaativan monia tärkeitä asioita, kuten auttamisenhalun sekä kyvyn kohdata erilaisia ihmisiä ja ettei esimerkiksi liikaa mieti miten erityislapselle pitää puhua. Omana itsenä oleminen ja kyky heittäytyä nousevat esiin. Tärkeää on myös empatiakyky, vastuullisuus sekä vilpittömyys, Tea jatkaa listaa. Tea korostaa vielä sitoutumisen tärkeyttä; sitoutumista niin ajallisesti kuin henkisesti.

”Toiminnalle on annettava sen vaatima aika, joka tulee käyttää ajatuksella."

Tea ja Olivia odottivat paljon naurua ja iloa, uusia kokemuksia ja jotain jännää ja uutta. Lauantaiparkista on muodostunut heille tärkeä hetki; he tapaavat tuttuja lapsia ja päivät ovat aina hauskoja. Vapaaehtoiset ovat täällä enemmän kavereita kuin hoitajia, toteaa Olivia ja jatkaa:

”Aina, kun lähden päivän päätteeksi toimistolta niin olen vaan niin onnellinen.”

He kertovat yllättyneensä siitä, kuinka hyvin yhteistyö lasten kanssa ilman sanallista viestintää sujuu. Heistä tuntui upealta tulla ymmärretyksi pelkän elekielen ja katseiden avulla. Kumpikaan ei ollut aiemmin ollut mukana toiminnassa, jossa on erityislapsia. Tea ja Olivia miettivät etukäteen, mitä jos lapset sivuuttavat heidät tai eivät pidä heistä tai osaavatko he vastata lasten tarpeisiin. Alun jännityksestä ja mietteistä ei ollut enää ensimmäisen vartin jälkeen tietoakaan! Parasta vapaaehtoistyössä on Tean ja Olivian mielestä ollut lapset ja heistä hehkuva vilpitön ilo ja innostus. Lapset ovat tehneet Teaan ja Oliviaan lähtemättömän vaikutuksen!

Vapaaehtoisena toimimisesta harkitsevalle Tealla ja Olivialla on viesti:

”Kannattaa kokeilla, parhaimmillaan vapaaehtoistoiminta antaa niin paljon enemmän kuin ottaa! Vapaaehtoistoiminnan kautta voi kohdata uusia ystäviä, kerätä kauniita muistoja tai löytää vaikka tulevaisuuden ammatin. Rohkeasti mukaan!”