”Vapaaehtoistoiminta tarjoaa uutta perspektiiviä asioihin – ja paljon positiivista energiaa!”

Uutiset -

Kehitysvammatuki 57:n toiminnassa vapaaehtoisilla on merkittävä rooli: vapaaehtoisten panoksella mahdollistetaan esimerkiksi vekkaritoiminta, eli kehitysvammaisten oma vapaaehtoistoiminta ja vertaisryhmien toiminta.

Anniina Aro toimii Vekkarin taustatukihenkilönä kirjapiirissä, joka kokoontuu joka toinen maanantai Pasilan kirjastossa. Kirjapiirissä luetaan ja esitellään kirjoja sekä jutellaan niistä.  ”Taustatukihenkilönä toimiminen on tuonut elämääni paljon iloa ja uusia tuttavuuksia – huipputyyppejä ja ihania persoonia”, Anniina kertoo.

Kirjapiirissä nauretaan paljon ja ilmapiiri on leppoisa. Piiriläisten kanssa vaihdetaan kuulumiset virallisen osuuden alkamista odoteltaessa, ja se on kaikille tärkeä juttu. ”Uudet piiriläiset otetaan avosylin vastaan: minulle sanottiin ensimmäisessä tapaamisessa, että ei haittaa jos en osaa lukea, koska kirjapiirin vetäjä Eikka hoitaa sen kyllä tarvittaessa”, Anniina muistelee.

”Olen toisaalta mahdollistaja, ikään kuin assistentti, toisaalta taas tasavertainen kirjapiiriläinen”, avaa Anniina omaa rooliaan taustatukihenkilönä. Taustatukihenkilö on ryhmän tapaamisissa läsnä, mutta ei varsinaisesti ohjaile tapahtumien kulkua. ”Jos jotain meinaa unohtua tai esimerkiksi ajan riittämisen hahmottamisessa on haastetta, puutun tilanteeseen ehdotuksia tekemällä”, Anniina kertoo.

Kirjapiirin loputtua vertaisryhmän vetäjä kirjaa ylös onnistumiset ja mahdolliset haasteet, joista sitten jutellaan taustatukihenkilön kanssa yhdessä. ”Joka kerta on ollut kehuja annettavana”, Anniina iloitsee.

Anniina hakeutui taustatukihenkilöksi, koska hän halusi tutustua kehitysvammaisiin ihmisiin mukavan tekemisen kautta. ”Kaikki odotukseni ylittyivät heti kättelyssä. Ryhmään saa tulla juuri sellaisena kuin on, ryppyotsaisuus tosin karisee väistämättä. Tässä hommassa saa uutta perspektiiviä asioihin – ja paljon positiivista energiaa. Minulle ne ovat kuukauden parhaat maanantait!” Anniina hehkuttaa.

Koulutuksesta tukea vapaaehtoisena toimimiseen

Tarjoamme kaikille vapaaehtoistoimintaan tuleville koulutuksen tai perehdytyksen vapaaehtoistehtäviin. Vapaaehtoisen oma koulutuspolku riippuu siitä, millaisissa tehtävissä hän toimii.

”Koin koulutuksen hyödyllisenä virittäytymisenä asiaan. Koulutuksen parasta antia olivat kehitysvammaiset vierailijat, jotka valottivat omaa osuuttaan vertaisryhmien vetämisestä”, toteaa Anniina ja jatkaa: ”Käytäntö on paras opettaja, ja työntekijöiltä saa tukea aina kun sitä tarvitsee.”