”Vapaaehtoistoiminta tarjoaa uutta perspektiiviä asioihin – ja paljon positiivista energiaa!”

Uutiset -

Kehitysvammatuki 57:n toiminnassa vapaaehtoisilla on merkittävä rooli: vapaaehtoisten panoksella mahdollistetaan esimerkiksi vekkaritoiminta, eli kehitysvammaisten oma vapaaehtoistoiminta ja vertaisryhmien toiminta.

Anniina Aro toimii Vekkarin taustatukihenkilönä kirjapiirissä, joka kokoontuu joka toinen maanantai Pasilan kirjastossa. Kirjapiirissä luetaan ja esitellään kirjoja sekä jutellaan niistä.  ”Taustatukihenkilönä toimiminen on tuonut elämääni paljon iloa ja uusia tuttavuuksia – huipputyyppejä ja ihania persoonia”, Anniina kertoo.

Kirjapiirissä nauretaan paljon ja ilmapiiri on leppoisa. Piiriläisten kanssa vaihdetaan kuulumiset virallisen osuuden alkamista odoteltaessa, ja se on kaikille tärkeä juttu. ”Uudet piiriläiset otetaan avosylin vastaan: minulle sanottiin ensimmäisessä tapaamisessa, että ei haittaa jos en osaa lukea, koska kirjapiirin vetäjä Eikka hoitaa sen kyllä tarvittaessa”, Anniina muistelee.

”Olen toisaalta mahdollistaja, ikään kuin assistentti, toisaalta taas tasavertainen kirjapiiriläinen”, avaa Anniina omaa rooliaan taustatukihenkilönä. Taustatukihenkilö on ryhmän tapaamisissa läsnä, mutta ei varsinaisesti ohjaile tapahtumien kulkua. ”Jos jotain meinaa unohtua tai esimerkiksi ajan riittämisen hahmottamisessa on haastetta, puutun tilanteeseen ehdotuksia tekemällä”, Anniina kertoo.

Kirjapiirin loputtua vertaisryhmän vetäjä kirjaa ylös onnistumiset ja mahdolliset haasteet, joista sitten jutellaan taustatukihenkilön kanssa yhdessä. ”Joka kerta on ollut kehuja annettavana”, Anniina iloitsee.

Anniina hakeutui taustatukihenkilöksi, koska hän halusi tutustua kehitysvammaisiin ihmisiin mukavan tekemisen kautta. ”Kaikki odotukseni ylittyivät heti kättelyssä. Ryhmään saa tulla juuri sellaisena kuin on, ryppyotsaisuus tosin karisee väistämättä. Tässä hommassa saa uutta perspektiiviä asioihin – ja paljon positiivista energiaa. Minulle ne ovat kuukauden parhaat maanantait!” Anniina hehkuttaa.

Koulutuksesta tukea vapaaehtoisena toimimiseen

Kehitysvammatuki 57:ssa voivat kaikki toimia vapaaehtoisina. Osaan vapaaehtoistehtävistä voi tulla vapaaehtoiseksi vaikka heti, mutta joihinkin vapaaehtoistehtäviin, esimerkiksi taustatukihenkilönä tai keharikaverina toimimiseen, tarvitaan koulutus. Vapaaehtoisen oma koulutuspolku riippuu siitä, millaisissa tehtävissä hän toimii.

”Koin koulutuksen hyödyllisenä virittäytymisenä asiaan. Koulutuksen parasta antia olivat kehitysvammaiset vierailijat, jotka valottivat omaa osuuttaan vertaisryhmien vetämisestä”, toteaa Anniina ja jatkaa: ”Käytäntö on paras opettaja, ja työntekijöiltä saa tukea aina kun sitä tarvitsee.”

Ilmoittaudu koulutukseen
Ensimmäinen koulutuskerta on tarkoitettu kaikille vapaaehtoisiksi tuleville. Muihin koulutuskertoihin osallistuminen riippuu siitä, mihin tehtäviin on kouluttautumassa. Lue lisää vapaaehtoisten koulutuksesta täältä ja ilmoittaudu mukaan!

Tapoja osallistua vapaaehtoistoimintaan on monia: Keharikaveri on kaverina yhdelle kehitysvammaiselle ihmiselle, Vekkarin taustatukihenkilö tukee vertaisryhmän vetäjää, Ystävätuvan vapaaehtoinen toimii juttelu- ja peliseurana, perhetoiminnassa pääsee touhuamaan lasten kanssa, kerhokamu auttelee kerhoissa ja Vekkarin vapaaehtoiset auttelevat erilaisissa tapahtumissa. Mahdollisuuksia on vielä lisää esimerkiksi ryhmäkodissa ja päivätoiminnassa. Mikä olisi sinun juttusi? Tutustu erilaisiin vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksiin ja tule mukaan!