Missä miehet luuraa?

Uutiset -

Rami osallistui vapaaehtoistoiminnan koulutukseen nähtyään ilmoituksen tulevasta koulutuspaketista Facebook-seinällään; ”Ajattelin, että toi on hyvä, ton mä haluun kokea, vastapainoksi sosiaalista mediaa vaivaavalle vihaisuudelle ja sille että ihmisiä ei arvosteta ja nähdä yksilöinä. Halusin toimia, nähdä et mitä kurssi pitää sisällään, mitä on ja miten järjestetty. Vähällä vaivalla voi auttaa niin paljon ja saada itsekin. Olis kiva jos sais miehiä mukaan enemmänkin.”

"Kaikille tekis hyvää et tutustuis tän toiminnan myötä itseensä ja löytäis uusia puolia itsestään.”

Rami koki, että olisi tärkeätä saada tasapuolisemmin miehiä ja naisia vapaaehtoistoimintaan; ”No, jos on 11 osallistujaa, joista on 2 miestä, niin kertoohan se jotain. Sen takia olisi tärkeää, että kaverin tarvitsijoita on sekä miehiä että naisia. Kaikille tekis hyvää et tutustuis tän toiminnan myötä itseensä ja löytäis uusia puolia itsestään.”

Ramin mielestä koulutus oli hyvä, vaikka vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia olikin niin paljon, että välillä meni sekaisin ja mietti että ”mikäs tää vapaaehtoistyön muoto nyt olikaan”. Kaikille löytyy varmasti itselle sopivin tapa osallistua.

Helsingin Kehitysvammatuki 57 ry:n vapaaehtoistoiminnan koulutukseen osallistuneet Paul Nyman (kuvassa 1. vasemmalta) ja Rami Salle (2. vasemmalta) suosittelisivat muillekin käymäänsä koulutusta, mutta ihmettelivät miksi koulutuksessa oli niin vähän miehiä.

Myös Paulin mielestä koulutus oli hyvä ja hän suosittelisi sitä kavereilleen. ”Mielenkiinnolla odotan tulevaa keharikaveriani.”

Yleisesti Paul kokee vapaaehtoistoiminnan kolmannella sektorilla kiinnostavana; ”nimenomaan keharikaveritoiminta tuntui hyvältä, koska he tarvitsevat apua ja tukea niin perusasioissa, että omastakin tietotaidosta voi olla apua. Esim. perusnuorisotyössä voisi olla tarpeellista olla enemmän pätevyyttä”. 

Toiminnan koordinaattori Severiina Winqvist kertoo, että tällä hetkellä kaverintarvitsijoita on noin 70, joista 15 toivoo vain miespuolista kaveria.

Heidän lisäkseen moni muukin toivoisi kaverin olevan ensisijaisesti mies, vaikka nainenkin on ok. Osa joutuu odottamaan sopivaa kaveria hyvin pitkään. Miehiä osallistuu koulutuksiin 2-6 per vuosi, joten pula miehistä on kova.

Seuraava vapaaehtoistoiminnan koulutus alkaa 4.9. ja ilmoittautumaan pääset tästä. Tervetuloa saamaan uutta voimaa arkeen!


Muusikko Olli Helenius (pääkuvassa vasemmalla) on vakiovieras helsinkiläisessä kehitysvammaisten toimintakeskuksessa ja teki yhteistyössä Oskarinpuiston toimintakeskuksen kanssa yhteisbiisin Hyviä Hetkiä. Voit lukea Ollin mietteitä biisin tekemisestä Iskelmän artikkelista.

Teksti ja kuva: Tiina Herttuainen
Pääkuva: Noora Altio