”USKOKAA UNELMIIN” – Kokemuksia Vekkarin vapaaehtoistoiminnasta

Tea Tiaisen polku Vekkarin tuettuun vapaaehtoistoimintaan alkoi sattumalta. Tea oli käymässä Ystävätuvalla ja huomasi, että toisessa huoneessa oli jotain meneillään.
– Kävin kysymässä, että mikä juttu täällä on. Se oli Vekkarin kokous, Tea kertoo.
Siitä alkoi Tean ura Vekkarin vapaaehtoisena.
Ahti Lauren kertoo liittyneensä mukaan Vekkariin pari vuotta sitten. Hän kuuli toiminnasta työkaverilta sopivalla hetkellä: työtoiminta Vallilan toimipisteellä oli jäämässä taakse, kun eläkeikä lähestyi.
– Minulla oli jo pitkään semmoinen mietintä, että mitä alkaisin tekemään, kun jään töistä pois. Että olisi jotain tekemistä eläkkeellä, ettei istuisi koko päivää kämpässä, vaan saisi vähän vaihtelua päiviin.
Niki Mäkelä on ollut mukana Vekkarissa noin 5 vuotta. Hän löysi tiedon toiminnasta verkkosivujen kautta.
– En muista, mitä kautta löysin Vekkarin sivut, mutta innostuin, kun näin ilmoituksen Vertaisryhmänvetäjä-koulutuksesta. Ilmoittauduin koulutukseen, joka oli 8 viikon mittainen, joka maanantai. Täytin sitä ennen myös lomakkeen vapaaehtoisena toimimisesta.
Monipuolista toimintaa uusille ja konkareille
Vapaaehtoistoiminta oli Tealle ennestään tuttua, sillä hän on ollut aktiivisesti mukana Me Itse ry:n toiminnassa. Ahti puolestaan aloitti vapaaehtoistoiminnan eläkkeellä, jolloin Ahdilla on aikaa ja energiaa osallistua vapaaehtoistoimintaan.
– Töiden jälkeen olin aina ihan loppu.
Ahdilla on kuitenkin neuvo aloitteleville vapareille:
– On tärkeää valita sen verran tekemistä kuin jaksaa, ettei ahnehdi. Kannattaa aloittaa kevyesti ja katsoa, mitä jaksaa.
Ahti itse valikoi tarkkaan, millaisiin tapahtumiin osallistuu. Vekkareille tulee neljä kertaa vuodessa kirje, josta näkee listan tulevista vapaaehtoistehtävistä.
– En tykkää festareista. Diskaan festarit saman tien ja laitan ruksin viereen et ei.
Ahti viihtyy sen sijaan pienemmissä tapahtumissa ja esimerkiksi lasten seurassa. Myös ulkotapahtumat puistoissa ovat mukavia.
– Oon laittanut ympyrän esim. Herttoniemen lasten tapahtumiin ja pienempiin tapahtumiin. Lapsista tykkään. Oon ollut puistotöissä ja tykkään pihahommista. Kesä ulkona ja talvet sisällä. Nyt viihdyn kaupungissa, nuorena tykkäsin olla maalla.
Niki puolestaan viihtyy festareilla ja musiikkitapahtumissa:
– Oon järjestänyt tapahtumia ja ollut mukana Tikkurila-festareilla kolmena peräkkäisenä vuonna. Lisäksi olen ollut bändi-illoissa ja Karaokediscossa.
Musatapahtumissa vaparin tehtäviin on kuulunut muun muassa narikassa toimiminen ja paikkojen siistiminen. Lisäksi Niki on päässyt lavalle juontotehtäviin.
– Nuori@Vantaa-tapahtumassa Myyrmäessä ja Vernissassa olin juontamassa kyseisen tapahtuman. Oli kyllä siistiä! Kaikenlaiset juontokeikat ja lasten taideleirien pitäminen on ihan parasta!
Tea kertoo osallistuneensa monenlaisiin tapahtumiin Vekkarin kautta. Hän viihtyy sekä isoissa että pienemmissä tapahtumissa, sisätiloissa tai ulkona. Tealla on hyviä muistoja sekä lasten kanssa toimimisesta Sörnäisten leikkipuistossa että vapaaehtoistehtävistä 600 hengen musiikkitapahtuma KeMuissa.
Itseluottamusta ja uusia ystäviä
Mikä vapaaehtoistoiminnassa on ollut parasta?
– Kaikki, Tea vastaa.
– Joka päivä oppii uutta. Olen näiden vuosien aikana oppinut sen, että kaikki me ollaan erilaisia, mutta silti meistä jokainen on tärkeä ja samanarvoinen. Olen saanut myös juontokeikoista hyvän palautteen myötä lisää itseluottamusta, enkä ole enää niin arka mitä olen joskus ollut, Niki kertoo. – Näissä hommissa saa itselleen hyvän mielen, ja siinä samalla pystyy jakamaan iloa eteenpäin. Se, että tekee sitä mitä rakastaa, on parasta ikinä.
Vekkarilaiset ovat yhteisö. Mielekkään tekemisen lisäksi toiminnassa tutustuu toisiin vapaaehtoisiin.
– Tässä näkee uusia kavereita, tutustuu semmoisiin mitä ei oo koskaan nähnyt, kertoo Ahti. – Toiminnan kautta rupeaa tuntemaan ihmisiä. Joidenkin kanssa soitellaan vapaa-ajallakin.
Tea kertoo päässeensä kokeilemaan uusia asioita ja käyttämään vahvuuksiaan, kuten kädentaidot ja sosiaalinen lahjakkuus. Viimeksi Tea hyödyntänyt näppäriä käsiään tekemällä pinssejä.
Koronan aiheuttama poikkeusaika on tuntunut kurjalta. Ennen poikkeusajan alkamista Vekkari ehti osallistua KeMuihin, joista jäi Tealle hyvä muisto. Tulevaisuudessa Tean haaveena on päästä osallistumaan vertaisryhmän vetäjän koulutukseen. Niki toivoisi jatkossa lisää osallistumista festareihin lisää juontokeikkoja ja lasten leirejä.
– Tulevaisuudessa olisi kiva päästä järjestämään eri artistien keikkoja esimerkiksi roudarina, se olisi mahtava päästä kokemaan.
Ahti haluaisi kouluttautua vertaisryhmän vetäjäksi. Ahdilla on blogin lukijoille toive:
– Jos saatais nuorempaa väkeä mukaan Vekkari-toimintaan.
Millaisia terveisiä Tea haluaisi lähettää blogin lukijoille?
– Haluaisin, että uudet ihmiset kuulisivat Vekkarista ja tulisivat mukaan Vekkarin vapaaehtoistoimintaan!
– Tehkää sitä mitä rakastatte, älkääkä antako minkään lannistaa! Niki kannustaa. – Uskokaa unelmiin, sillä joku kaunis päivä sinä voit olla se, joka pääsee kokemaan juuri sinulle tärkeitä asioita! Tsempatkaa toinen toistanne joka hetkessä, tässä ja nyt. Rohkaistukaa. Jos tuntuu, ettet uskalla tai pelottaa joku asia, älkää luovuttako. Aina voi yrittää uudestaan. Tsemppiä jokaiselle, ootte rakkaita!
Uusi vertaisryhmän vetäjien koulutus järjestetään 8.9.2020 alkaen. Lisätietoja löydät Kehitysvammatuki 57 ry:n Vekkari-toiminnan sivulta ja Tapahtumakalenterista.
Kirjoittaja Venni Turtiainen on vertais- ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattori
Kuvat on valinnut Jari Nordström