Kaveruutta diginä ja livenä

Blogi -

Digikaveruus on kaveritoiminnan muoto, jossa kaveriin tutustutaan ja pidetään yhteyttä viestein, somessa tai vaikkapa videopuheluiden avulla. Digikavereina toimivat yhdistyksen koulutetut vapaaehtoiset. Toimintamuoto on käynnistynyt vuonna 2019, ja sitä kehitettiin erityisesti viime keväänä, kun ihmisten tapaaminen kasvotusten oli koronaepidemian vuoksi rajattua. Uusille kavereille on kuitenkin aina tilausta, joten diginä kaveruus saattoi alkaa myös poikkeusaikana. 
 
Leena ja Tiia aloittivat toiminnassa keväällä 2020, koronaepidemian vielä rajoittaessa arkea. Leena osallistui vapaaehtoiskoulutukseen ja sopivan digikaveriparin löydyttyä ensimmäinen tutustumispuhelu soitettiin videopuhelun avulla, jossa mukana oli myös kaveritoiminnan koordinaattori. Sen jälkeen yhteydenpito on toteutunut niin usein ja siinä muodossa, kuin digikaveripari on keskenään sopinut. Tutustumisen jälkeen digikaveripari voi viestitellä, soitella tai vaikka kirjoitella pidempiä kuulumisia sähköpostitse sen mukaan, mikä on itselle mieluisinta. Osa kaveripareista on myös halunnut tavata toisensa livenä. 


Tutustumisen edetessä ja epidemian hiukan hellitettyä kaverukset tulivat siihen tulokseen, että he haluaisivat tavata toisensa myös kasvotusten. Niinpä vapaaehtoinen Leena kutsui Tiian kesällä kotiinsa kylään.

Leena oli vastassa digikaveriaan, joka saapui kotoaan bussilla ja metrolla. ”Tapasimme metroaseman tasanteella elokuisena sunnuntaina puolen päivän jälkeen. Metrolta menimme kauppakeskuksen läpi ulos ja kävelimme Leenan kotiin.” kaverukset kertovat. Talo, jossa Leena asuu on aivan uusi, yhteisöllinen kerrostalo hyvien kulkuyhteyksien varrella.

  
”Talon katolla, 8. kerroksessa on kolmen kerrostalon yhteinen, laaja kattoterassi kasveineen. Lisäksi löytyvät saunat, hiljaisen työskentelyn klubitila ja peilisali esimerkiksi liikuntatuokioille. Ensin söimme voileipiä ja joimme limsaa sekä juttelimme kuulumisia. Sen jälkeen ihastelimme kattoterassin kukkia ja syötäviä hyötykasvi-istutuksia. Otimme myös yhdessä valokuvia, selfietkin ikuistettiin!” 
 
Parin tunnin kyläilyn jälkeen oli aika saattaa kaveri kotimatkalle. ”Mukava päivä oli meillä. Oli kiva nähdä digikaveri kasvokkain tapaamisessa”, kertovat Tiia ja Leena yhdessä. Videopuhelusta digikaverin kanssa on muodostunut viikoittainen rutiini ja suunnitelmissa ovat seuraavat yhteiset seikkailut. 
 


 Teksti kokosi vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Jenna Luoto digikaveriparin kertoman pohjalta.