Mikä ihmeen Ikikaveri?

Blogi -

Ikikaveruus on kaveritoiminnan pitkäaikaisille, yli kolmen vuoden ajan toiminnassa mukana olleille kaveripareille kehitetty nimi. Ikikaveripareja muistetaan erikseen loppuvuoden 2020 aikana. Teitä on yli 100, onnea Ikikaverit!

Ahti Lauren,60 ja Anja Matikainen, 64 lähtivät mukaan kaveritoimintaan kuusi vuotta sitten. Myös Ella Haapalehto, 23 ja Ella Rinne, 28 ovat tavanneet toisensa kaveritoiminnan kautta, vuonna 2015.

Vuosien varrella kaveriparit ovat ehtineet viettämään yhdessä paljon aikaa. ”Pyrimme tapaamaan vähintään kerran kahdessa kuukaudessa. Lisäksi olemme yhteydessä, esim. WhatsAppin kautta. Yleensä näemme kahvin tai teen äärellä: yhteinen suosikkimme on kissakahvila Helkatti, jossa kävimme yhdessä ensimmäistä kertaa. Käymme välillä myös kaupoilla ja museoissa. Seuraavaksi tarkoituksenamme on käydä joogassa.” Ella ja Ella kertovat. Anja ja Ahti tapaavat yleensä kerran kuukaudessa. ”Olemme ulkoilleet, olleet hautausmaa-, puutarha- ja museokäynneillä ja käyneet toistemme kotona useita kertoja. Uutena molemmille osallistuimme 'pehmo' joogaan.” Ahti kertoo. ” Lisäksi olemme osallistuneet KeMut-juhlaan vuosittain ja olleet vapaaehtoisten virkistystapahtumissa.” Anja lisää.

"Vaikka tapaamisten välillä olisi pidempikin väli, tietää ettei toinen katoa minnekään."

Mieleenpainuvin muisto kaveruuden ajalta on ollut Ahdille yhteinen ulkomaanmatka. ”Sain Tallinna-matkalahjakortin. Anja oli miehensä Timon kanssa mukana, se oli elämäni ensimmäinen Tallinna-matka.” Anjalle ovat jääneet mieleen arkiset kohtaamiset: ” Ahdin kanssa yhteinen ruokakauppareissu kaveruutemme alussa. Myyjät ja asiakkaat tervehtivät ja juttelivat iloisesti, he olivat Ahdin lähes päivittäisiä tuttuja.” Myös Ella ja Ella ovat saaneet olla toisensa elämässä pitkään.” Olemme opiskelleet, valmistuneet, muuttaneet ja aloittaneet uudessa työssä kaverisuhteemme aikana. On aina mielenkiintoista kuulla mitä toiselle kuuluu. Näin pitkän kaverisuhteen aikana on ehtinyt tapahtua vaikka mitä!”

"Ikikaveruus tuntuu hienolta. Arvokkaalta."

Kaveritoiminnasta voi saada paitsi oman kaverin, myös muita uusia ystäviä. ”Olen tutustunut kaverini perheeseen ja hänen siskoonsa.” Ahti sanoo. Anja kertoo, että on saanut kaveruuden kautta uudenlaista, mielekästä sisältöä elämäänsä.  Kaveriparin mielestä hyvän kaverin ainekset ovat arkisia; auttaminen ja kuunteleminen, luotettavuus ja aito omana itsensä oleminen.  ”Ja se, että kaveri hyväksyy myös minut omana itsenäni.” Anja lisää. Ellan ja Ellan mielestä tärkeää on olla luotettava ja avoin. ”Hyvä kaveri ei arvostele ja hyväksyy toisen sellaisenaan.” he lisäävät.

Kaveritoiminnassa yli kolme vuotta mukana olleet kaveriparit saavat nimityksen Ikikaveriksi. Miltä uusi nimitys kaveruudelle tuntuu? ”Ikikaveruus tuntuu oudolta ainakin näin aluksi. Vaatii tottumusta omaksua uusi nimi kaveruudelle.” Ahti pohtii. ”Ikikaveruus tuntuu hienolta. Arvokkaalta.” Anja vastaa.

”Vaikka tapaamisten välillä olisi pidempikin väli, tietää ettei toinen katoa minnekään. Ystävyys on pysyvä asia.” Ella ja Ella kertovat.

 

Kaveripareja haastatteli vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Jenna Luoto