Oikeus sähköiseen tunnistautumiseen

Nina Korventaival
Blogi -

Sähköistä tunnistautumista tarvitaan kaikkeen asiointiin ja kuluneen vuoden aikana toimiminen digiverkoissa on entisestään lisääntynyt. Vaikka lähes jokainen aikuinen ihminen on jonkin pankin asiakas, tunnistautumiseen tarvitaan lisäksi verkkopankkitunnukset. Pankin asiakkuuden saa jokainen, mutta verkkopankkitunnuksia ei. Kuitenkin kaikilla ETA-valtioissa asuvilla yksityishenkilöillä on oikeus peruspankkipalveluihin, joihin kuuluvat digitaaliset palvelut mukaan lukien e-tunnistepalvelu.

Ristiriita lainsäädännön ja pankkien toiminnan välillä on käsittämätön ja tiedostettu ongelma, jonka uhreja ovat lukuisat etenkin vaikeammin kehitysvammaiset ihmiset. En tässä lyhyessä tekstissä lähde avaamaan kokonaisuutta yksityiskohtaisesti, mutta pankkien oikeus kieltäytyä myöntämästä pankkikortteja ja verkkotunnuksia perustuu siihen, että tunnusten luovuttaminen toisen henkilön käyttöön ei ole sallittua. Kehitysvammainen ihminen tarvitsee elämässään laaja-alaista tukea, myös raha-asioiden ja muiden henkilökohtaisten asioiden hoitamiseen. Tuen tarve ei kuitenkaan voi olla syy ihmisoikeuksien kumoamiseen sähköisen tunnistautumisen osalta. Itse asiassa mikään ei anna oikeutta ihmisoikeuksien huomiotta jättämiseen, kuten kaikki hyvin tiedämme.

Kyseessä on valtava epäkohta, jonka vammaisjärjestöt ovat nostaneet esille viime vuosina useamman kerran. Kannanotot eivät ole tuottaneet tulosta, eikä pankkimaailman käytänteisiin ole tullut muutosta. Suunnitteilla oleva valtion hallinnoima tunnistautumisjärjestelmä saattaa korjata aikanaan tämän epäkohdan, mutta järjestelmän luomiseen ja käyttöönottoon kuluu aikaa. Olemme kokeneet huikean digiloikan kuluneen vuoden aikana ja oletettavasti tämä on vasta alkua tulevalle. Nyt on aika nostaa pankkien hallinnoimien tunnistautumisjärjestelmien ongelmat uudelleen keskusteluun. Heitän nyt haasteen niin päättäjille kuin muillekin järjestöille asian tiimoilta. Kuka ottaa kanssamme asiasta kopin?

 

Nina Korventaival
toiminnanjohtaja