V*mmainen ja Pit-sa -videot

Sari Sepponen
Blogi -

Yhdistyksemme vaikuttamisvideot on julkaistu. Ne ovat herättäneet suurta kiinnostusta. Niitä on katsottu ja jaettu kymmeniä tuhansia kertoja somessa.  Ensimmäinenkin vaikuttamisvideomme herätti suurta kiinnostusta parikymmentä vuotta sitten. Sen muistavat vielä monet. ”Kehitysvamma ei tartu, asennevamma periytyy” -slogan jäi mieleen. Se on edelleen ajankohtainen.

Asennoituminen vammaisuuteen voi olla vieläkin kielteistä, vaikka toivoisi ajan tehneen tehtävänsä. Uudet kampanjavideomme tehtiin herättämään jälleen ajatuksia. Niistä tehtiin erityisen vaikuttavia, ja ne ovat pysäyttäneet monet ihmiset miettimään sanojen merkitystä.

Sanoilla on suuri voima ja valta. Sanat voivat olla neutraaleja mutta niillä voidaan myös  loukata ja alistaa. Sanomisen tavoilla voidaan osoittaa arvoasema: toisen ihmisen asema ilmaistaan sanojen painotuksella ja ilmeillä. Niillä osoitetaan eriarvoisuus, kun kohdataan vaikkapa kehitysvammainen henkilö.

Vammainen on neutraali sana. Se on joidenkin ihmisten ominaisuus. Jokainen meistä voi tulla joskus vammaiseksi. Vammaisuuteen suhtaudutaan sivistyneessä yhteiskunnassa suvaitsevasti, luonnollisesti ja hyväksyvästi. Jos sana vammainen singotaan suusta aggressiivisesti, se kertoo sanojastaan, että hänen arvomaailmassaan sana merkitsee kielteisiä asioita. Aggressiivisuus herättää myös pelkoa. Sana voi olla käyttäjänsä normaalia arkikieltä eikä hän ymmärrä loukkaavansa oikeasti vammaista ihmistä. Haluamme meneillään olevan kampanjan pysäyttävän ihmiset ajattelemaan.

Lapset ja nuoret suhtautuvat vammaisuuteen ilman asenteita. Se näkyy videoissa esiintyvien lasten ihmettelevistä katseista, kun he seuraavat vanhempiensa toimintaa. Jos lasten ympäristö suhtautuu kielteisesti erilaisiin ihmisiin tai asioihin, sama suhtautumistapa leviää heidänkin ajatuksiinsa.

Vanhemmilla ja läheisillä on vastuu siitä, mitä asenteita me siirrämme lapsille ja nuorille. Toivottavasti V*mmainen ja Pit-sa -videot herättävät sanan käyttäjiä tarkistamaan asenteitaan.

 

Sari Sepponen
puheenjohtaja
sari.h.sepponen@gmail.com

 

PS: Jos et ole vielä nähnyt videoitamme, katso ne alla olevien linkkien kautta.

Asennevamma (2001) 

V*mmainen (2021) 

Pit-sa (2021)