Jekkuilu piristää perhekodin arkea

viisi ihmistä ja koira sohvalla
Blogi -

Haastattelu on julkaistu jäsentiedotteessa Viisseiska 2/2021.

Vuosi sitten Itä-Helsinkiin avattiin perhekoti, jossa asuu nykyään perhehoitaja Kirsin ja hänen miehensä Lassen kanssa neljä nuorta aikuista. Pääsen virtuaalivierailulle perhekotiin Teamsin avulla.

Veeti, Kristian, Rosa, Pyry, Kirsi ja Manta-koira ovat jo asettuneet sohvalle kameran ääreen, kun saavun paikalle. ”Anna palaa!” minua rohkaistaan, kun kysyn, saisinko haastatella porukkaa ViisSeiskaan.

Pyry ja Kristian kertovat asuneensa uudessa kodissa jo vuoden.

”Täällä kaikki menee hyvin, ihan rohkeasti voi olla. Kirsi on hyvä ohjaaja, joka tukee ja auttaa meitä. Tullaan tosi hyvin toimeen”, Kristian kertoo ja Pyry komppaa.

Nyt vuoden alusta kämppisten määrä lisääntyi kahdella, kun Rosa ja Veeti muuttivat perhekotiin. ”Kun muutin, oli jännittävää. Sen jälkeen ei yhtään”, Rosa kertoo.

Myös Veetille muutto oli mieluinen, sillä kodissa asui jo hänen lapsuudenystävänsä Pyry. Molempien miesten unelma toteutui, kun parhaasta ystävästä tulikin kämppis.

Kun kysyn asukkaiden mielipidettä Kirsistä, saan vastaukseksi iloisen naurunremakan. ”Kirsi on se emäntä talossa. Hyvä emäntä, Lasse ei sano mitään vastaan”, Kristian kertoo pilkettä silmäkulmassa.

Ei Kirsin tarvitse yksin emännöidä. ”Mut ylennettiin apuemännäksi”, Rosa kertoo. Kotityöt hoidetaan tässä taloudessa yhdessä.

Veeti on ottanut perhekodin jekkuilijan roolin. Klassikkojekuiksi ovat muodostuneet suihkun hanan vääntäminen jääkylmäksi ennen seuraavaa peseytyjää, ja muiden juoksuttaminen ulko-ovelle soittamalla ovikellon ääntä puhelimesta.

Koronan vuoksi lähes kaikki harrastukset ovat jääneet tauolle. Toisaalta kämppiksistä on iloa, kun ei tarvitse olla yksin. Arkisin on mukava laittaa ruokaa ja katsoa leffoja yhdessä. Yhdessä on toteutettu muun muassa mäenlaskureissu ja Porvoon retki.

Kaikki odottavat koronarajoitusten päättymistä. Kristian kertoo odottavansa eniten pääsyä rakkaan tanssiharrastuksensa pariin. Rosa haluaisi pitkästä aikaa elokuviin ja uimaan. Veetillä on toiveissa koko porukan yhteinen risteily ja Pyryllä ulkomaanmatka Sunny Beachille.


Kiitos vierailusta, toivottavasti pääsemme pian tapaamaan!

 

Perhekodin väkeä haastatteli kehittämispäällikkö Mari Mononen