Perhetoiminnan uudet ja vanhat tuulet

Katja Riikonen
Blogi -

Kesäiset säät ovat hellineet meitä. Toivottavasti valon tuoma energia kantaa vielä syksyn saapuessa ja kesän muistot tuovat iloa pimeneviin iltoihin.

Kesälomalla ei ole samalla tavalla struktuuria, koulua, työtä tai harrastuksia, kuten arkena rytmittämässä viikkoa. Monelle juuri tämä tekee loman, toisia se taas kuormittaa. Tarinoita on monia, mutta yhteistä erityislapsiperheille on tuen ja palveluiden tarve. Ilman niitä moni ei jaksa. Kyse ei ole pelkistä palveluista, kyse on myös arvoista ja toivon ylläpitämisestä.

Kaikkia koskettavan koronan myötä on ehkä astetta helpompi ymmärtää, millaisia tunteita erityislapsiarki voi tuoda tullessaan. Monelle arki on ollut koronan kaltaista epävarmuutta vuosia. Palveluvaje on juuri nyt erityisen suuri. Milloin sopii odottaa palvelujen palaavan ennalleen, uusien tuen muotojen kehittyvän tilalle ja rinnalle, avun tavoittavan? Tähän toivon nopeita ratkaisuja ja tukea perheille ilman taisteluja ja luukulta toiselle ohjaamista. Saamamme yhteydenotot vahvistavat, että perheet ovat eri tavoin tiukilla. Kuuntelemme ja autamme. Yhdistyksemme tukee ja täydentää kunnan palveluja, muutoksen keskelläkin.

Tiedämme, että muutoksessa on tärkeää korostaa asioita, jotka eivät muutu. Mietin, mikä meillä Kehitysvammatuki 57 ry:ssä ei muutu. 

Yhdistyksemme on perustettu vuonna 1957 perheiden toimesta, avuksi ja tueksi arjessa. Se ei muutu.

Perheiden vertaistukitoimintaan on panostettu tänä poikkeuksellisena aikana palkkaamalla uusi työntekijä perheiden tuen tiimiin. Perhetyö on edelleen yhdistyksen ydintoimintaa. Se ei muutu.

Toimimme kehitysvammaisten ihmisten ja heidän läheistensä edunvalvonta- ja tukiyhdistyksenä. Teemme töitä verkostoissa, otamme kantaa, tiedotamme päättäjiä ja hakeudumme aktiivisesti yhteistyöhön kaupungin kanssa kohderyhmämme etua ajaen. Se ei muutu.

Ymmärrämme, että erityislapsiperheiden matka on koko elämän mittainen matka. Lapsi voi olla pieni tai aikuinen, asua kotona tai ei. Tilanteita on monia. Kaikki ovat perheitä ja tervetulleita mukaan toimintaamme yksin tai yhdessä. Se ei muutu.

Vertaistuen voima, ilon hetket, kohtaaminen ja empatia. Olemme täällä teitä varten. Se ei muutu.

 

Toiveikkaana syksyä odottaen

Katja Riikonen

perheiden tuen päällikkö