KeMuissa ensi kertaa

Mies soittaa kitaraa silmät kiinni.
Blogi -

Kuva Mikko Apell

Vihdoin se toteutui. KeMuT 2021. Alun alkaen KeMujen piti olla maaliskuussa, josta se siirtyi syyskuulle, ja lopulta toteutui joulukuun 4. päivä. Nyt viimein tuo päivä koitti. Vielä viime hetkellä tuli ohjeistus ottaa mukaan koronapassi. Ei kun koronapassit matkaan ja menoksi.

Kirpeänä pakkaspäivänä suuntasimme kohti Messukeskuksen siipeä. KeMuT oli minulle ja kaverilleni Nooralle ensimmäinen kerta KeMuissa. Jännittävää. Koronapassin tarkistuksen ja takkien naulakkoon jättämisen jälkeen ojensimme pääsylippumme lipun tarkastajille, Vekkarin vapaaehtoisille, Vapareille.

Täällä sitä nyt oltiinn. Ympärillämme näkyi iloisia osallistujia ja jälleennäkemisen riemua. KeMuT esitteestä tarkastelimme päivän ohjelmaa. Suunnistimme lavan suuntaan, jossa oli tarjolla esiintyjien taidokkaita esityksiä. Löysimme oman istumapaikan penkkiriviltä, istuuduimme nauttimaan musiikkiesityksestä ja hyvästä tunnelmasta. Kauriinmetsästäjät olivat juuri esiintymässä. Seuraavaksi esiintyi Sakari Leppänen, ja kuuntelimme vielä Sam Heatin esityksen. Hienojen esitysten jälkeen lähdimme jaloittelemaan sekä tarkastelemaan mitä kaikkea KeMuista löytyykään.

Yläkerrasta löytyi kaksi Vaparia ja heidän pitämänsä valokuvapiste. Olisimme päässeet halutessamme valokuvaan. Sen sijaan päätimme istahtaa käytävälle penkille fiilistelemään tunnelmia. Ja taas tuli tuttuja vastaan! Juttutuokion jälkeen kurkkasimme Resonaarin musapajaan, jossa olisi voinut itse musisoida. Tällä kertaa ihailimme musapajaa ja päätimme jatkaa matkaa eteenpäin.

Suuntasimme alakertaan, jossa Pääkaupunkiseudun seurakunnan pisteessä tapasimme Helsingin seurakuntayhtymän vammaistyön papin Katin. Hän kertoi joulun ajan tapahtumista, kuten kauneimmista joululauluista ja saimme mukaan esitteitä.

Suunnistimme kuuntelemaan ja katselemaan mahtavia esiintyjiä vielä ennen kotiinlähtöä. Täytyy sanoa, että olipahan mahtavat KeMutT. Kumpikin meistä ensikertalaisista oli sitä mieltä, että ihan ehdottomasti tulemme ensi vuonna uudestaan.

KeMuT on Kehitysvammatuki 57 ry:n vuosittain järjestettävä kulttuuritapahtuma, jossa esiintyy huikea kattaus taiteilijoita ympäri Suomea. Tapahtumassa esiintyvät muusikot, taiteilijat sekä esiintyjät, joilla on kehitysvamma. Ensimmäisen kerran KeMuT on toteutunut konsertin muodossa vuonna 1973. Tämä tapahtuma oli järjestyksessään 49. KeMuT tapahtuma. KeMuT-korneri, Facebookin livelähetykset, toteutuivat ensimmäistä kertaa tänä vuonna.

Kirjoittaja on yhteisöpedagogiopiskelija Minna Kivilahti Humanistisesta ammattikorkeakoulusta. Minna suoritti kehittävää harjoittelua Kehitysvammatuki 57 ry:ssä ja osallistui KeMuihin yhdessä kaverinsa Noora Koivulan kanssa.