47. kerran järjestetyt KeMuT eivät jättäneet ketään kylmäksi

Blogi -

Tänä vuonna KeMuT-tapahtumaa päästiin juhlistamaan ensi kertaa Helsingin Messukeskuksen Siivessä lauantaina 2.3. Tapahtumassa tunnelmaa olivat luomassa juontajat Sami Helle, Miska Nygren, Esa Peltonen ja Jaakko Selin. Lipunmyynti tapahtumaan avattiin kello 13 ja esitykset kajahtivat salissa kello 14. Juhlimista jatkettiin aina kello 18 asti. 

kuvassa Kemut-tapahtuman yleisöä

Tapahtuma erosi aiempien vuosien KeMuista paitsi tapahtumapaikan myös uudistetun ohjelman puolesta. Tänä vuonna KeMuissa pääsi osallistumaan Resonaarin musiikkikoulun vetämään musiikkipajaan, Vekkarin vertaisryhmän vetäjien taide- ja valotaidepajaan sekä lasten omaan pajaan. Pajoissa vierailijat pääsivät mm. kokeilemaan eri soittimia ja kuvionuoteilla soittamista sekä osallistumaan valoteosten luomiseen liikuskelemalla pimeässä tilassa eri valojen kanssa. Lasten paja ja taidepaja toimivat samassa huoneessa ja ohjaajat olivat rakentaneet huoneen nurkkaukseen aistimajan sekä järjestelleet ison pöytätilan askarteluja varten.

kuvassa valomaalausta

Taidepajan vetäjä Laura Loimaranta kertoi ”ihmisten olleen iloisia ja avoimia” hän myös mainitsi ”juontajien olleen hyviä, varsinkin Jaakko Selinin”. Ensimmäistä kertaa KeMuihin osallistunut Anni Hinkkanen kertoi ”tehneensä pinssejä ja kortteja taidepajassa ja kierrelleensä kahden kaverinsa kanssa myös ravintolan puolella".

kuvassa Kemut-tapahtuman kulttuuritori

Lisäksi KeMuissa oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa mahdollista päästä tutustumaan eri järjestöjen toimintaan Kulttuuritorin kautta. Kulttuuritorilla nähtiin Mahdollisuus lapselle ry, Pääkaupunkiseudun omaishoitajat, AKA-hanke, Autismi- ja Aspergerliitto, Ev.lut. seurakuntien vammaistyö Helsingissä, Väylä ry, Vammaisperheyhdistys Jaatinen ry, Sankarit-toiminta, Rinnekoti, Aula-työkoti, Pertin valinta, Marjatta-koulu, Suomen Diakoniaopisto sekä Aino ja Oiva -koulutus. Osa järjestöistä esitteli toimintaansa päivän aikana myös tietoiskujen merkeissä lavalla.

Musiikkia tapahtumassa kuultiin hirviörockista kuorolauluun ja rappiin. Vastapainona bändeille ja artisteille olivat Tunneteatterin ”Metsä rokkaa!” esitys ja ”Kohtaa mut” kulttuurikollaasi Aino ja Oiva taidelinjalta. Päivän loppupuolella lavalla nähtiin myös päivän ainoa lyhytelokuva, Petteri Laukkasen ”Surullinen lähtö”. Esiintyjiä KeMuihin saatiin pääkaupunkiseudun lisäksi Turusta, Lahdesta, Hyvinkäältä sekä aina Ylivieskasta asti. Lava veti päivän mittaan reilut 60 esiintyjää, joista moni vieraili Messukeskuksessa ensimmäistä kertaa. Riemunkiljahduksia kuultiin esiintyjien saapuessa aamupäivän harjoituksiin, kun lava ja sali olivatkin odotettua suuremmat. 

Lipunmyynnissä oli ilahduttavaa päästä näkemään kuinka paljon osallistujia ja vieraita KeMut vetivät. Eräs lapsiperhe kertoi jo vuosia miettineensä KeMuihin osallistumista ja tänä vuonna he rohkenivat koko perheen voimin mukaan. Salin tunnelma herätti vierailijoissa tunteita ja Herkkuräbärin sanat saivat ensikertaa tapahtumassa vierailleen järjestäjän äidin kyyneliin. Ihmisten välittömyys ja onni liikuttivat. 

”Tuttujen näkeminen oli parasta. Oli myös todella hyviä esityksiä ja musaa. En mä nähnyt kuin iloisia naamoja”, kuvailee tapahtumassa tuettavansa kanssa vieraillut Iina Kuivas. Ilahduttavaa oli hänen mielestään myös uusien ihmisten tapaaminen.

kuvassa mc koo

Vekkarin lila-paitaiset vapaaehtoiset hoitivat lippujen tarkastamisen, ohjelmien jakamisen ja toiminnasta kertomisen kuin vanhat tekijät, ylpeinä ja hymyssä suin. Tapahtuma päättyi yhdistyksen oman DJ Sämpylän vetämään discoon, jossa kuultiin mm. suomiklassikoita ja ilta päättyi tunnelmallisiin hitaisiin.

kuvassa mies, joka soittaa levyjä

Positiivista palautetta tuli mahdollisuudesta liikkua tapahtumapaikalla päivän mittaan. ”Tällanen sen pitää olla. Saat mennä ja tulla!”, sanoo Vekkarin vertaisryhmä Dooriksen vetäjä Satu Haukanheimo. Kysyttäessä toiveita seuraaviin KeMuihin, ehdotuksina kuultiin esimerkiksi enemmän teatteria ja taustatukihenkilöitä pajoihin suurten kävijämäärien takia. 

Positiivista palautetta tuli mahdollisuudesta liikkua tapahtumapaikalla päivän mittaan. ”Tällanen sen pitää olla. Saat mennä ja tulla” - sanoo Vekkarin vertaisryhmän Dooriksen vetäjä Satu. Laura kertoi ”ihmisten olleen iloisia ja avoimia” hän myös mainitsi ”juontajien olleen hyviä, varsinkin Jaakko Selinin”.

kuvassa kemut-tapahtuman juontajat Miska Nygren ja Jaakko Selin

Yle Uutiset olivat myös tekemässä juttua KeMuista tänä vuonna. Ylen kirjoittaman lehtijutun KeMuista pääset lukemaan tästä linkistä: https://yle.fi/uutiset/3-10671230

kuvassa lordinaattori Yle uutisten haastateltavana

KeMuT-artikkelin kirjoitti Kehitysvammatuki 57 ry:n sosionomiharjoittelija Anna Railio.

Kuvat Mikko Apell