Vertaisryhmätoiminnassa pääsevät omat vahvuudet esille!

kuvassa joukko iloisia ihmisiä
Blogi -

Keskiviikkona 15.5. Kevätpörräys Vol. 2:n yhteydessä valmistui ennätysmäärä vertaisryhmän vetäjiä – yhteensä 11 henkilöä. Haku koulutukseen alkoi tammikuussa 2019 ja koulutukseen valituille ilmoitettiin asiasta helmikuussa. Koulutus kesti helmikuusta huhtikuun loppuun asti.

Koulutuksessa opiskellaan vuorovaikutustaitoja, vertaisryhmän suunnittelutaitoja, ryhmien suunnittelua ja ohjaamista sekä niihin liittyvää teoriaa. Koulutus järjestetään kerran vuodessa ja se kestää reilut 20 tuntia. Lisäksi osallistujat saavat jokaisen kerran jälkeen pohdintatehtävän seuraavaa kertaa varten. Kevään koulutuksessa kouluttajina toimi toiminnan koordinaattoreiden Satu Timperin ja Veera Hietasen lisäksi teatteri-ilmaisun ohjaaja Milla Hilke, foneetikko Minttu Ripatti ja sosionomi Anna Railio.  

kuvassa toukokuussa 2019 valmistuneita vertaisryhmän vetäjiä

Koulutus antaa valmiudet perustaa oma vertaisryhmä, toimia toisen vertaisryhmän vetäjän kanssa parina, toimia omassa harrastuksessa vertaisena tai esimerkiksi kerho-ohjaajan tai -ohjaajien työparina. Lisäksi vertaisryhmän vetäjät voivat toimia erilaisissa työpajoissa vetäjinä, esimerkiksi KeMuT-tapahtumassamme oli kaikille avoimet valopaja sekä taidepaja. 

Ensimmäinen vertaisryhmän vetäjien koulutus järjestettiin Vekkari-projektin aikana vuonna 2013 ja siitä lähtien koulutuksia on järjestetty joka vuosi. Tällä hetkellä koulutettuja vertaisryhmän vetäjiä on 49, mutta kaikki eivät toimi aktiivisesti vuosittain.

Vertaisryhmän vetäjille järjestetään kaksi kertaa vuodessa virkistys, jossa he pääsevät näkemään toisiaan ja virkistymään. Samalla myös pohditaan, mitä seuraavana kautena tehdään, jatkuuko ryhmä, muuttuuko ryhmän aihe vai lopetetaanko ryhmä kokonaan. Vertaisryhmän vetäjät ovat yhdistyksemme vapaaehtoistoimijoita ja vetävät vapaaehtoisina ryhmiä. Heitä tukevat vapaaehtoinen taustatukihenkilö tai palkattu taustatukityöntekijä, riippuen tuen määrästä ja tarpeesta. Paikalla ei ole palkattua ohjaajaa.

Niin uusille kuin jo toiminnassa oleville vertaisryhmän vetäjille on löytynyt ryhmä omia vahvuuksia ja kiinnostuksen kohteita tukien. Nettisivuiltamme ja elokuun alussa ilmestyvästä vapaa-ajan toiminnan esitteestä löytyvät kaikki syksyllä alkavat ryhmät. Luvassa erilaisia ryhmiä koko pääkaupunkiseudulla! Ryhmien aiheina ovat mm. valokuvaus, teatteri, taide, keilaus tai runot ja kirjat! Tutustu jo etukäteen syksyllä alkaviin tai jatkaviin vertaisryhmiin täältä. Haku ryhmiin alkaa keskiviikkona 7.8. nettisivujemme kautta. Yhteistyöryhmiimme Helsingin ja Espoon työväenopistojen kanssa hakuajat ovat yksilölliset ja niihin ilmoittaudutaan työväenopiston nettisivujen kautta. 

Kiinnostaisiko sinua toimia vertaisryhmän vetäjänä? Uusia vertaisryhmän vetäjiä koulutetaan jälleen keväällä 2020. Pysy siis kuulolla!

Vekkarin vertaisryhmätoiminnasta kirjoitti Kehitysvammatuki 57 ry:n vertais- ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Satu Timperi