”Tässähän on sellainen pieni leffaharrastus päässyt syntymään”

Blogi -

Noin vuosi sitten Miska Henriksson etsi vapaa-ajalleen uutta merkityksellistä tekemistä. Töiden ja harrastusten lisäksi tuntui siltä, että aikaa olisi myös johonkin uuteen. Otettuaan asioista selvää, hän ilmoittautui Kehitysvammatuki 57 ry:n uusien vapaaehtoisten koulutukseen. Koulutuksessa esiteltiin erilaisia tapoja ottaa osaa yhdistyksen toimintaan. Miska valitsi itselleen kaveritoiminnan ja täytti koulutuksen lopuksi kaverihakemuksen, jossa hän kuvaili, millaista kaveria etsi itselleen.

Kehitysvammatuki 57 ry on järjestänyt kaveritoimintaa jo yli 15 vuoden ajan. Toiminnan tarkoituksena on muodostaa samanlaisten mielenkiinnonkohteiden perusteella kaveripari, joista toisella on kehitysvamma ja toisella ei ole. Kaveriparit viettävät yhdessä aikaa noin kerran kuukaudessa ja tekevät sellaisia asioita, joista molemmat pitävät.

Myös Aki Kärkkäinen etsi töiden ja Vekkarin vapaaehtoistoiminnan lisäksi uutta tekemistä vapaa-ajalleen. Kaverihakemuksen täytettyään hän jäi odottamaan vastausta. Akia kiinnostivat monenlaiset harrastukset ja hän toivoi löytävänsä kaverin, jonka kanssa viettää mukavaa aikaa ja kokeilla uusia asioita.

Ensimmäinen tapaaminen jännitti molempia, mutta hyvin nopeasti jännitys hävisi, kun miehet huomasivat, kuinka hyvä tyyppi uusi kaveri oli. Yhteisiä mielenkiinnon kohteita löytyi elokuvista, luonnossa liikkumisesta ja ajankohtaisten asioiden, kuten urheilun ja politiikan seuraamisesta. Miskan mukaan Aki on rauhallinen ja pohdiskeleva tyyppi, jonka kanssa on helppo puhua syvällisistäkin asioista.

Kaverukset tapaavat noin kerran kuukaudessa. Tämän syksyn suunnitelmiin kuuluu ainakin Tarantinon uusi elokuva, mutta myös ulkoilua mahdollisesti pyöräilyn merkeissä. Kaveritoiminnan helppous on myös siinä, että tapaamiset voi sopia omien aikataulujen mukaan.

Aki pitää kaverisuhteessa tärkeänä sitä, että toimintaa toteutetaan matalalla kynnyksellä ja toisen kanssa on helppo tulla toimeen. Miskalle positiivinen yllätys on ollut se, kuinka helposti tapaamiset ovat järjestyneet. Molemmilla on hauskaa eikä yhdessä oleminen tunnu väkinäiseltä. Myös muiden kaveriparien tapaaminen ja yhdistykseltä saatu tuki toimintaan on helpottanut mukaan lähtemistä ja uusiin ihmisiin tutustumista.

Miehet suosittelevat toimintaan mukaan lähtemistä kaikille, jotka kaipaavat rentoa yhdessä olemista, uusia kavereita ja merkityksellistä vapaa-ajan toimintaa!

Miskan ja Akin haastattelun voit katsoa Kehitysvammatuki 57 ry:n Youtube-kanavalla: https://www.youtube.com/watch?v=shrk1CDnBUM