Syyllisyydestä

Katja valkoisen kuusen edustalla
Blogi -

Syyllisyys tekemättömistä hakemuksista, syyllisyys kuntoutusharjoituksista, syyllisyys oman hyvinvoinnin huomioimisesta, syyllisyys tekemättömistä töistä, syyllisyys läheisten huomioimisesta, syyllisyys taloudellisesta tilanteesta, syyllisyys omasta jaksamisesta, syyllisyys parisuhteesta, syyllisyys joulusta…Syyllisyys on läsnä tai käy mielessä meillä jokaisella aina joskus, se kuuluu elämään. Erityislasten vanhemmilla syyllisyys voi joskus olla liiankin usein läsnä.

Sanotaan, että erityislapsen vanhemmuus auttaa arvostamaan elämän pieniä asioita, saamaan perspektiiviä ja pistää välillä elämänarvot uusiksi. Ei ihan pieni juttu eikä ihan hetkessä sulateltu. Ei ihme, että välillä vähän tunteet heittelevät.

”Meille ei anneta enempää kuin jaksamme kantaa.”

 

Tiedän monen vierastavan tätä ajatusta. Moni voi kokea lauseen mitätöivän oikeuden olla neuvoton, peloissaan, väsynyt, uupunut. Lopulta pahimmillaan syyllisyydestä koetaan syyllisyyttä. Ja kun ei jaksakaan, on epäonnistunut.

Hyvän ystäväni sanat ovat jääneet sydämeeni ja toimivat itselleni eräänlaisena muistutuksena kiireen ja syyllisyyden hiipiessä. Hän sanoi erityisestään ja siitä, mikä elämässä on tärkeää:

 ”Riittää, kun olet siinä ja katsot syvälle silmiin.”

 

Tämä sopisi muistutuksena kaikille näin joulun aikaan.

Moni kokee paineita joulun alla erilaisista perinteistä ja normeista. Mitä jos tänä jouluna tekisikin toisin? Jos tänä jouluna vain oltaisiin hetki, katsottaisiin toisiamme syvälle silmiin ja oltaisiin lempeitä itsellemme, vailla syyllisyyttä.

 

Hyvää ja armollista joulunaikaa!

 

Katja Riikonen

perheiden tuen päällikkö