Lumoavia kuvia valomaalauksella!

kuvassa iloinen ihminen kamera kädessä
Blogi -

Kuka olet ja mikä on valopaja-vertaisryhmä

Olen Markus Lohikoski ja toimin vetäjänä Vekkarin valopajassa. Ryhmässä opetan ryhmäläisille valomaalausta. Ryhmä kokoontuu kerran kuukaudessa torstaisin klo 18-19 keskustakirjasto Oodissa (2. kerros, oppimistila 2). Jokainen saa itse kokeilla minkälaista on valomaalaaminen. Samalla kerron ja opetan, miten se tehdään.

Mitä valomaalaus on?

Järjestelmäkamerassa ja älypuhelimissa on valotusaika. Erilaiset liikutettavat valot piirtyvät kuvaan tietynlaiseksi kuvioksi, kun käytetään pitkää valotusaikaa. Liikutettavat valot tulee olla paristo- tai akkukäyttöisiä. Verkkovirtalaitteet ovat vaarallisia. Siinä on sähköiskun vaara. Liian pitkä valotusaika polttaa kuvan eli kuva ylivalottuu, jolloin kuva menee pilalle. Järjestelmäkamerassa tulee säädellä aukkoa valoisuuden mukaan. Valotusaika on hyvä olla 1-2 minuuttia. Valomaalaukseen tarvitaan pimeä tila ja Oodin tilat ovat toimineet valomaalaukseen hyvin. Oodin tilassa saa säädeltyä valoja, mutta mielellään kaikki valot tulee olla pois, kun aletaan valomaalaamaan. Kuvia ei käsitellä jälkeenpäin kuvankäsittelyohjelmalla.

Mistä lähtien olet toiminut vetäjänä?

Siitä lähtien, kun valmistuin kokemusasiantuntijaksi (nykyään vertaisryhmän vetäjä) vuonna 2014. Meitä valmistui silloin seitsemän henkilöä ja Jouko Hälinen soitti valmistujaisissa pianoa. Silloin tein uudet sanat kappaleeseen ”Jokainen meistä on kokemusasiantuntija”. Katso video kappaleesta tästä. Vedin valomaalaus-ryhmää kaksi vuotta vuoteen 2016 asti. Sen jälkeen olen pitänyt taukoa, mutta jatkoin vetäjänä syksyllä 2019.

 kuvassa valomaalaus, jossa on kaksi kuusta.

Mistä olet oppinut valomaalausta?

Laineen Jukka on opettanut. Jukka piti minulle ja muille ensimmäisen kerran valopajan vanhalla Ystiksellä. Sitten kun ostin Nokian Lumian 1020. Olin kävelemässä Pukinmäen sillalla, otin kuvia tulevista autoista. Seuraavan kerran, kun Jukka piti valopajaa Ystiksellä niin näytin kuvan Jukalle ja Jukka kysyi, miten olet tuon kuvan ottanut. Sitten Jukka ymmärsi, että kännykässäni on 4 sekunnin valotusaika. Siitä lähti kaikki ja aloitettiin harjoittelemalla sabluunavalomaalausta. Aloin tekemään kuvia kotona erilaisilla sabluunoilla. Pian minulle hankittiin järjestelmäkamera Tukiliiton apurahoilla. Sitten alettiin tekemään tosissaan valomaalausta. Valotaidettani voi ihailla Ystävätuvalla ja ostaa omakseen.

Alla olevassa kuvassa on esimerkki sabluunakuvasta:

kuvassa valomaalaus, jossa on punainen kukka.

Mikä on valomaalauksessa hauskinta?

Oman työnsä tuloksen näkeminen. Mielikuvitus on vain rajana. Valomaalaus on luovaa puuhaa!

Mikä tekee siitä haastavaa?

Järjestelmäkameran aukon säätäminen ja kuvan tarkentaminen on hankalaa. Jos kuvaa ei muista tarkentaa niin kuvasta voi tulla epätarkka.

Tarvitseeko valopaja-ryhmään osallistujalla olla järjestelmäkamera?

Ei tarvitse, älypuhelimellakin pärjää, jos siinä on neljän sekunnin valotusaika. Ryhmäkerroilla minulla on järjestelmäkamerani mukana, jolla opetan ryhmäläisiä valomaalaamaan. Ryhmään mahtuu muutama uusi kevätkaudelle, mutta tunti on rajallinen.

Tutustu Markuksen omiin kotisivuihin tästä linkistä: https://markuslohikoski.weebly.com/

Kiinnostaisiko sinua tehdä valomaalauksia?

Vekkarin valopajassa on vielä tilaa muutamalle! Jos haluat ryhmään mukaan niin ota yhteyttä toiminnan koordinaattoriin Satu Timperiin sähköpostitse satu.timperi@kvtuki57.fi tai puhelimitse 0447922752.
Tutustu lisää valopaja-ryhmään seuraavasta linkistä: https://tapahtumat.kvtuki57.fi/tapahtumat/valopaja-light-painting/

Voit tutustua valomaalaukseen Markuksen valopaja-työpajassa KeMuT 2020 -tapahtumassa Messukeskuksen Siivessä 7.3. klo 15–17. Hanki lippusi tapahtumaan tästä linkistä!


Blogitekstin kirjoittivat vertais- ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Satu Timperi yhdessä vertaisryhmän vetäjän Markus Lohikosken kanssa.