Huoli riskiryhmästä  

Blogi -

Koronaepidemian leviämistä rajoittavissa toimenpiteissä korostetaan riskiryhmien suojelemista. On todella tärkeää kaikkien kannalta, että heitä suojellaan ja pyritään porrastamaan sairastumisia ja madaltamaan epidemian huippua.

Suurimpaan osaan kohderyhmämme perheistä kuuluu riskiryhmässä olevia perheenjäseniä. Moni perhe on vailla tukiverkostoa ja nekin, joilla on isovanhemmat lähellä ovat nyt ilman heidän apuaan. Perheissä on sisaruksia ja monessa vain yksi vanhempi. Perheiden muut palvelut, kuten lyhytaikaishoito, on supistettu minimiin.

Kaikilta kysytään joustamista, jaksamista ja venymistä. Tämän erityislasten vanhemmat jo osaavat, sitä on harjoiteltu. Se on monelle jokapäiväistä arkea. Tilanne on silti poikkeuksellinen, se koskettaa kaikkia.

 

Kun kaikista akuutein tilanne väistyy, kysytään tekoja näiden perheiden tukemiseen. Mitä ovat ne mukautetut toimet, joilla vanhempien jaksamista tuetaan ja lasten hyvinvointi taataan? Millaisia palveluja ja nopeita päätöksiä vammaispalvelut voivat tehdä, jotta oikea-aikainen tuki on perheille mahdollinen?

Mietimme myös täällä kolmannella sektorilla, miten voimme osaltamme tukea erityislapsiperheitä, joissa suuri osa lapsista on kotona tällä hetkellä. Pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä oleville ei etäopetusta pystytä aina järjestämään - miten perheet saavat arjen sujumaan? Miten he jaksavat?

Pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevat lapset voivat hyödyntää koulun opetusta myös vaihtelevasti, jos tilanne sen vaatii. Kukaan ei riskeeraa toisen terveyttä tulemalla oireisena kouluun tai töihin, sen kaikki tiedostavat.

Me lupaamme tehdä osamme ja olla perheiden tukena myös konkreettisesti tapahtumien ja muun toiminnan avulla heti kun tilanne sen sallii. Suunnitteilla on myös erilaisten videoiden tekeminen. Sillä välin olemme täällä, puhelimen päässä. Meille saa soittaa ja laittaa viestiä. Mietitään yhdessä, mikä auttaisi jaksamaan ja miten yhdistys voi olla tukena juuri teidän perheellenne.

 Jaksamista näinä poikkeuksellisina aikoina ihan jokaiselle.

 

Katja Riikonen (katja.riikonen@kvtuki57.fi p. 044 741 6259), Sari Jenu (sari.jenu@kvtuki57.fi p. 040 707 9967) ja Emmi Nuopponen (emmi.nuopponen@kvtuki57.fi p. 040 522 2138)