Toukokuu täynnä Vipinää!

Kuva Kytösavun asukkaista ulkona
Blogi -

Vipinä-hankkeen kolmas ja viimeinen vuosi on jo pitkällä. Saimme tämän vuoden tammikuussa yhdessä Treenaakotona.comin kanssa idea kuukauden mittaisesta liikuntahaasteesta, johon voisimme kutsua kaikki Vipinässä mukana olleet ja olevat kotiyhteisöt.  Olemme kevään ajan kehittäneet monipuolista kuukauden kalenteria, johon haluttiin laittaa jokaiselle päivälle erilaista liikuntaan kannustavaa sisältöä. Lisäksi haastekuukauteen kuuluu kalenteripeli, jossa jokaisen suoritetun liikuntahaasteen jälkeen pääsee laittamaan merkinnän onnistuneesta suorituksesta.  

Korona on tuonut monenlaisia muutoksia kotiyhteisöiden arkeen asukkaiden päiväaikaisen toiminnan ja työpaikkojen ollessa suljettuna. Tässä poikkeuksellisessa tilanteessa myös liikunnan harrastaminen on muuttanut muotoaan, kun tutut harrastukset ja kuntosali- sekä uintivuorot ovat peruuntuneet. Monessa kotiyhteisössä liikuntaa on harrastettu paljon ulkona ja luonto on ollut tärkeässä roolissa jaksamisen kannalta. Myös kotona tehtävät jumpat ovat olleet mukava tapa treenata. Vipinän työntekijöitä ilahdutti kovasti, että tässä haastavassa tilanteessa lähes kymmenen yhteisöä tarttui haasteeseen. Samalla, kun yhteisöihin on oltu yhteydessä haastekuukaudesta, olemme kuulleet yhteisöiden kuulumisia sekä saaneet arvokasta tietoa siitä, kuinka liikunnalliset oivallukset ovat jääneet yksiköihin elämään. Iloksemme monessa paikassa on luotu uudenlaisia omia liikuntahaasteita sekä aloitettu uusia liikuntaharrastuksia. 


Vipinän haastekuukausi on kokeiluvaiheessa avattu vasta Vipinässä mukana olleille kotiyhteisöille treenaakotona.com sivustolle kalenterimuotoon. Nyt saatavien kokemusten perusteella kehitämme haastekuukautta ja julkaisemme sen syksyllä Vipinän materiaalipankissa. Sen jälkeen mikä vain yhteisö voi tarttua haasteeseen.  
Vipinän tyyliin kuuluu, että haastekuukauden saavutuksia juhlitaan yhdessä, emmekä tällä kertaa tee poikkeusta! Haastekuukausi huipentuukin kaikkien mukana olevien kotiyhteisöjen yhteisiin Vipinä-bileisiin, jotka pidämme etäyhteyden avulla. Samalla, kun pääsemme kurkkaamaan muiden yhteisöiden meininkiä, juomme onnistuneen haasteen kunniaksi mitalikahvit ja nautimme palat kakkua. Liikunnallinen ja terveellinen elämä koostuu nimittäin sekä arjesta että juhlasta, joiden ollessa tasapainossa on olo hyvä ja elämä mukavaa! 

 

Anna-Riikka Murtonen

Vipinän hankepäällikkö

 

 

Ylläolevassa kuvassa ulkoilemassa haastekuukauteen osallistuvan Kytösavun asumisyksikön asukkaita