Pitkää nenää poikkeusoloille - hätä keinot keksii!

kaksi miestä tietokoneen ääressä
Blogi -

Maaliskuu 2020 jää ikuisesti meidän kaikkien mieleen. Koronavirus tuli ja muutti maailman. Vanhat tapamme elää, olla ja toimia olivat riski viruksen leviämiselle. Poikkeuslaki sulki Suomen. Elimme eristyksessä, emmekä voineet tavata toisia niin kuin ennen. Kasvommekin peittyivät maskien taa. Toiminta Oskarinpuiston toimijatalossa supistettiin minimiin. Meni monta kuukautta, ettemme tavanneet toisiamme.

Kesän jälkeen palasimme taas toimijataloon. Turvallisuuden vuoksi toiminta piti järjestää uudella tavalla. Kontakteja toisiin ihmisiin on rajattava, että virus ei pääse leviämään. Ryhmät jaettiin uudelleen ja ryhmien käytössä on vain omat työtilat. Liikumme toimijatalon käytävillä vain tarvittaessa. Emme kokoonnu koko talon porukalla yhteisiin toimintoihin. Ruokailemmekin omissa työhuoneissa. Toiminta Oskarinpuiston toimijatalossa on siis hyvin eri näköistä kuin vuoden 2020 alussa. Elämme edelleen poikkeusoloja ja se näkyy toimijatalon käytävillä joka päivä.

Kun toiminta elokuussa taas käynnistyi, kului pari viikkoa uusia järjestelyitä opetellessa ja ihmetellessä - Onko tässä nyt laitaa, kun emme näe ja tapaa toisiamme. Elämä vain oman ryhmän kavereita tavaten alkoi tuntua pian yksitoikkoiselta. Muita toimijoita tuli ikävä. Ikävä kasvoi viimein niin isoksi, että asialle piti tehdä jotain. Otimme etäyhteyden Teamsin kautta kahden ryhmän välille. Ikävä helpotti heti, kun tietokoneen näytöllä sai nähdä tuttujen kavereiden hymyjä ja moikata kasvotusten pitkästä aikaa.

mies katsoo tietokoneen ruutua

Teamsin kautta on muodostettu yhteyksiä myös Oskarinpuiston ulkopuolelle ja tutustuttu uusiin ihmisiin. Kuuma linja Oskarinpuiston ja Haksulan toimijatalojen välillä on ollut käytössä säännöllisesti syyskuusta alkaen. Oskarinpuistossa Teamsin kautta on pidetty myös toimijapalavereja ja vietetty läksiäisjuhlia. Halloweenina halukkaat toimijat esiintyivät Oskarinpuiston omassa Masked Singer kisassa. Iloa ja ihmetystä on riittänyt, kun kuvaruudulla näkyy muiden lisäksi omakin kuva.

Oskarinpuiston arjessa on alkanut näkyä myös muita uusia tapoja olla yhdessä, jakaa asioita ja muistaa kavereita poikkeusoloista huolimatta. Kaksi ryhmää piti yhteisen karaokehetken avaamalla työhuoneiden välissä olevan varaston ovet. Tunnelma oli katossa, kun vahvistin jytisi varastossa musiikin tahtiin ja varaston toiselta puolelta taputettiin laulajalle rytmiä. Turvaväleistä huolehdittiin, mutta saimme olla taas aidosti yhdessä. Ryhmissä on myös tehty ja jaettu lahjoja toisille ryhmille. Tällä hetkellä valmisteilla on myös lautapeli, missä yhden ryhmän toimijoiden kiinnostuksen kohteet selviävät toisille pelatessa. Yksi ryhmä jakaa parhaillaan osaamistaan omatekoisen joulukalenterin välityksellä Oskarinpuiston toimijatalon Facebookissa.

Syyskuussa ilmestyi myös ensimmäinen toimijoiden oma lehti, Lehtisanomat. Lehti sai heti suuren suosion ja tekijät saivat siitä paljon positiivista palautetta. Hymyt levisivät korviin saakka, kun toiset toimijat kehuivat lehtijuttuja ja niiden tekijöitä Teams-tapaamisessa. Kipinä jatkaa lehden tekoa ja keksiä uusia juttuja roihahti liekkeihin. Syyskuun numeroa tehtiin yhdessä ryhmässä, mutta marraskuun lehden tekoon osallistuivat jo muidenkin ryhmien toimijat. Aihe ja sana on vapaa. Tulette varmasti vielä kuulemaan Lehtisanomista lisää!

Poikkeusoloista huolimatta, tai ehkäpä juuri sen takia, toiminta Oskarinpuistossa kehittyy uusiin suuntiin. Yhteisen pajatoiminnan ollessa tauolla on pitänyt keksiä uusia tapoja toimia ja tehdä työtä. Kaikkien meidän perustarve on olla yhteydessä toisiin ihmisiin – Siitä haluamme pitää Oskarinpuistossa kiinni ja näyttää poikkeusoloille pitkää nenää!

 

Teksti: Noora Altio 11/2020