Tukihenkilötoiminta

Tukihenkilö on merkittävässä roolissa mahdollistamassa tuettavansa osallisuutta yhteiskunnassa. Tukihenkilö tukee kehitysvammaista henkilöä sosiaalisten suhteiden luomisessa, itsenäistymisessä ja vapaa-ajanvietossa. Tukihenkilö ei ole kuitenkaan avustaja. Tukihenkilön kanssa voi esimerkiksi käydä ostoksilla, asioimassa tai harrastuksissa. Tuki on yksilöllisistä tarpeista tulevaa ja tukisuhde tavoitteellista toimintaa. Tavoitteet määritellään tukisuhteen alussa.

Tukihenkilö tukee kehitysvammaista henkilöä sosiaalisten suhteiden luomisessa, itsenäistymisessä ja vapaa-ajanvietossa.
Tukihenkilötoiminta on vapaaehtoistoiminnan luonteista, josta maksetaan tukihenkilölle veronalainen palkkio.

Tukihenkilö on yli 16-vuotias vapaaehtoinen henkilö, joka tukee kehitysvammaista henkilöä sosiaalisten suhteiden luomisessa ja ylläpitämisessä. Tukihenkilö voidaan myöntää myös itsenäistymisen ja kehityksen tukemiseksi. Tavoitteena on lisätä vammaisten henkilöiden mahdollisuuksia osallistua mm. harrastustoimintaan ja vapaa-ajanviettoon. Tukihenkilö voi olla apuna esim. ostoksilla, asioinnissa, harrastuksissa tai olla keskustelu- ja ulkoiluseurana.

Tavoitteena on lisätä vammaisten henkilöiden mahdollisuuksia osallistua mm. harrastustoimintaan ja vapaa-ajanviettoon.
Jos kehitysvammainen henkilö toivoo itselleen tukihenkilöä, tulee asiasta olla yhteydessä oman alueen sosiaalityöntekijään, joka arvioi yhdessä palvelutarvetta. Tukihenkilöä tarvitsevan on itse löydettävä itselleen tukihenkilö.

Tukihenkilöpäätöksen myöntää oman alueesi sosiaalityöntekijäsi. Kirjallista hakemusta ei edellytetä. Palvelu on asiakkaalle maksutonta.

Lue lisää Helsingin kaupungin vammaispalvelun sivuilta.

Kuva tukihenkilöistä

 

 

Lisätietoja

Severiina Winqvist
Severiina Winqvist Vapaa-ajantoiminnan koordinaattori 040 835 0395