Vipinä 2018-2020

 

Vipinä-hankkeessa kehitetään uusia tapoja tukea asumisyksiköissä asuvia kehitysvammaisia ihmisiä kohti aktiivisempaa arkea. Vipinä on valtakunnallinen kolmivuotinen hanke, jota rahoittaa STEA Veikkauksen tuotoilla.

Hankkeen toteutuksen ydinryhmään kuuluvat hankkeeseen osallistuvien asumisyksiköiden ohjaajat ja asukkaat. Ohjaajat ja asukkaat osallistuvat hanketiimin yhteisiin työpajoihin, jonka jälkeen aktiivisuuteen tuetaan uudella tavalla. Myös vertaisosaajuus ja yritysyhteistyön luomat mahdollisuudet nostetaan esille.

Vipinä-hankkeen tavoitteet ovat:

  1. Asumisyksiköiden ohjaajat löytävät keinoja, joilla tukea asukkaan aktiivisuutta. 
  2. Asumisyksiköiden toimintakulttuuri muuttuu aktiivisemmaksi ja yhteisöllisemmäksi.
  3. Kehitysvammaisten ihmisten itsemääräämisoikeus toteutuu ja he kokevat osallisuutta omaan hyvinvointiin vaikuttavissa asioissa.
  4. Kehitysvammaisten ihmisten liikuntaan tukeminen tasavertaistuu asumisyksiköiden välillä, koska ratkaisut ovat kaikkien käytössä riippumatta ohjaajan henkilökohtaisesta suhteesta liikuntaan.

Kolmen vuoden aikana hankkeeseen osallistuu yhteensä 17 asumisyksikköä ympäri Suomea.

Hankkeessa työskentelee hankepäällikkö Anna-Riikka Murtonen ja hanketyöntekijä Jan Törnblom. Yhteistyökumppaneina hankkeessa toimivat Suomen vammaisurheilu- ja liikunta ry, Kehitysvammaliitto, Helsingin kaupungin vammaistyön asumis- ja laitospalvelut ja Helsingin kaupungin liikuntapalvelut, Miina Sillanpään Säätiö sekä Treenaakotona.com.

Miksi Vipinä on tarpeellinen hanke? Lue keväällä 2018 toteutettu tarvekartoitus tästä. Hankkeessa tuotettua materiaalia ja menetelmiä jaetaan Vipinän materiaalipankissa.

Siis puntteihin Vipinää ja yhteisöön säpinää!

 

Meidät löytää nyt myös Facebookista ja Twitteristä.

 

 

Lisätietoja

Anna-Riikka Murtonen
Anna-Riikka Murtonen hankepäällikkö 044 740 6693