Webinaarisarja ikääntymisestä
Ikääntyminen näyttää oleva ainoa tapa elää pitkä elämä.
― D. F. E. Auber
Hetkittäin-hankkeessa on koottu tietoa kehitysvammaisen ihmisen ikääntymisestä ja iän mukanaan tuomista muutoksista. Hankkeessa pidettiin kursseja ja valmennuksia ikääntyneille kehitysvammaisille ihmisille ja heidän parissaan työskenteleville ammattilaisille.
Sivun sisältö
- Ikääntyminen
- Muistikoti
- Kosketusviestit
- Loppuelämän suunnittelu
- Kehitysvammahuollon historia
- Muistelua kaikilla aisteilla
Ikääntyminen ja kehitysvammaisuus
Kehitysvammaisten elinikä on noussut lyhyessä ajassa paljon. Yhä useampi kehitysvammainen ihminen elää vanhaksi ja kokee vanhuuteen liittyviä muutoksia elämässään.
Juutuupilinkki
Hae Muistisairausosaajan digitaalista osaamismerkkiä
Luettuasi edellä olevat tekstit, olet valmis tekemään Muistisairausosaajan digitaalisen osaamismerkin.
Muistikoti
Muistikodissa muistisairas ikääntynyt voi elää turvallisesti ja tehdä itselleen tärkeitä asioita. Muistikoti on sekä esteetön, että esteettinen ja siinä on huomioitu asukkaan ikääntymismuutokset.
juutuupilinkki
Hae Muistikotiosaajan digitaalista osaamismerkkiä
Luettuasi edellä olevat teksti olisit nyt valmis tekemään Muistikotiosaajan digitaalisen osaamismerkin.
Kosketusviestit kommunikoinnin tukena
Ikääntymismuutoksista johtuen kosketusviestit voivat jossakin vaiheessa olla ainoa tapa jatkaa vuorovaikutusta ikääntyneen kanssa. Usein kosketusvistejä käytetään arjessa luontevasti, vaikka niitä ei ole järjestelmällisesti päätetty käyttää.
juutuupilinkki
Loppuelämän suunnittelu
Loppuelämän suunnittelu -osioon on koottu materiaalia, jonka avulla voi pohtia omaan loppuelämään ja kuolemaan liittyviä asioita.
juutuupilinkki
Kehitysvammahuollon historia
juutuupilinkki
Ikääntyneiden kehitysvammaisten ihmisten parissa työskentelevän on tärkeä ymmärtää jotain siitä, millainen historia Suomessa kehitysvammahuollolla on. Kehitysvammaisuuteen on eri aikoina suhtauduttu eri tavoilla. Tämän päivän 80-vuotias ikääntynyt on syntynyt aikana, jolloin hänellä ei välttämättä ollut mahdollisuutta käydä koulua tai päättää, missä asuu ja mitä harrastaa. Sen sijaan suurin osa 60-vuotiaista kehitysvammaisista on käynyt koulun, saanut kuntoutusta, tehnyt työtä tai osallistunut aktiivisesti päiväaikaiseen toimintaan.
Kehitysvammahuollon historia Suomessa on lyhyt. Siitä huolimatta kehitysvammaisia ihmisiä on ollut aina. Heitä on kutsuttu vajaamielisiksi, aistiviallisiksi tai raajarikoiksi. Kehitysvamma sanana otettiin käyttöön 1960-luvulla. Kehitysvammaisuutta ei vielä 1800-luvun alussa tunnistettu. Monet kehitysvammaiset asuivat vaivaistaloissa tai joutuivat huutolaisiksi. Se, joka halvimmalla huolehti huutolaisen ylläpidosta, sai hänet hoitoonsa.
Suomessa alettiin 1800-luvun lopussa nähdä, että aistivammat ja kehitysvamma ovat eri ilmiöitä. Alettiin perustaa kouluja eri tarpeisiin: Pietarsaareen perustettiin Kuuromykkäin koulu v. 1877 ja Helsinkiin kehitysvammaisten koulu, myöhemmin Perttulan keskuslaitos, v.1891.
1900-luvun alussa kehitysvammatyön näkökulma laajeni hoivaan ja huolenpitoon. Sortavalaan perustettu Diakonissalaitos, myöhemmin Vaalijala, oli ensimmäinen paikka Suomessa, joka keskittyi vaikeasti kehitysvammaisten lasten hoitoon. Myös pääkaupunkiseudulla kehitysvammaisten lasten perheiden huoli oli suuri. Helsingin Diakonissalaitoksessa alettiin hoitaa kehitysvammaisia lapsia ja tukea heidän perheitään. Hoidosta vastasivat diakonissat ja diakonissaharjoittelijat.
Kehitysvamma-alan kirjallisuutta ja tutkimusta ei vielä ollut. Tietoa vajaamielisyydestä haettiin pitkiltä ulkomaanmatkoilta, joita tehtiin pohjoismaisiin ja keskieurooppalaisiin kehitysvamma-alan laitoksiin. Matkoilla saatu tieto ja kokemus otettiin käyttöön Suomessa saman tien.
Rotuhygienia-aate rantautui Suomeen 1910-luvulla Keski-Euroopasta. Sen seurauksena myös Suomessa kehitysvammaisille alettiin tehdä pakkosterilointeja ja heidät eristettiin muusta yhteiskunnasta. Vastoin tieteellistä tutkimusta pelättiin, että kaikki vajaamielisyys on periytyvää. Ihmisoikeutta rikkova pakkosterilointilaki koski kehitysvammaisia, kuuroja ja mielisairaita, ja oli voimassa vuosina 1935–1970.
1920-luvulla suurin osa kehitysvammahuollon piirissä olevista kehitysvammaisista oli lapsia ja nuoria, pohdittiin, missä aikuiset kehitysvammaiset asuvat. Alettiin rakentaa työkoteja aikuistuneille kehitysvammaisille.
Vuonna 1926 Ouluun perustetussa Toivola-kodissa kehitysvammaisille järjestettiin opetusta ja mahdollisuutta tehdä käytännön töitä. Vuotta myöhemmin Helsinkiin perustettiin Rinnekoti, joka jatkoi Diakonissalaitoksen aloittamaa kehitysvammatyötä. Maatalous-, metsä- ja kodinhoitotyön johtaminen tuli hoiva- ja opetustyön rinnalle.
Työkuva Finnasta
Sodan jälkeen Suomeen rantautui aate kuntouttamisesta ja kuntoutuksesta. Suomessa kuntoutuksen edelläkävijä neuropsykologi, erityisopetuksen kehittäjä Niilo Mäki havaitsi, että myös kehitysvammaisen persoonallisuuteen voidaan vaikuttaa kasvatuksen, koulutuksen ja kuntoutuksen keinoin. 1950-alettiinkin suunnitella ja rakentaa suuria keskuslaitoksia.
Vajaamielislaki tuli voimaan v. 1958. Sen myötä jokaisessa vajaamielispiirissä oli oma keskuslaitos, joissa suurin osa kehitysvammaisista asui. Laitos tarjosi apua vaikeissa oloissa eläville kehitysvammaisille ja heidän perheilleen. Kehitysvamma-alan ammatillisuus vahvistui koulutuksen myötä ja perheet ohjattiin järjestettyjen kehitysvammapalveluiden piiriin.
1960-luvulla huomattiin, että keskuslaitokset eivät sovellu kaikkien kehitysvammaisten asumismuodoksi. Alettiin kehittää avohuoltoa laitoshuollon rinnalle. Ajatus avohuollosta oli uusi ja outo, sillä moni ajatteli, että kehitysvammaisia tuli varjella maailmalta kaikin keinoin. Aula-työkoti Helsingissä tarjosi kehitysvammaisille työ- ja päivätoiminnan kaltaista tekemistä ja Kehitysvammatuki 57 ry:n perustamissa Omakodissa ja Maijalassa oli ensimmäisiä kehitysvammaisille tarkoitettuja ryhmäkoteja Suomessa.
1970-luvulla ajattelua leimasi normaaliusperiaate, jonka mukaan kehitysvammahuolto tarjoaa vain sellaista tukea, jota ei voi saada yhteiskunnan yleisenä palveluna. Vuoden 1978 kehitysvammalaki painotti ensisijaisesti avohuollon tarjoamista kehitysvammaisille. Näkökulmana oli se, että henkilö itse saattoi valita asumispaikkansa. Ajan hengessä korostettiin, että kehitysvammaiselle henkilölle kuuluvat samat mahdollisuudet, oikeudet ja velvollisuudet kuin valtaväestölle.
Kehitysvammaisen ihmisen yhdenvertaisuutta ovat vauhdittaneet monien vuosikymmenten ajan eri tahot. 1950-luvulla Kehitysvammatuki 57 ry, silloiselta nimeltään Vajaamielisten tuki ry (De Psykiskt Efterblivnas Stöd r.y.) oli merkittävä tekijä kehitysvamma-alalla. Vajaamielishuollon Keskusliitto (nykyinen Kehitysvammaliitto ry, perustettu 1958) ja Kehitysvammaisten Tukiliitto (perustettu 1961) vahvistivat edelleen kehitysvammaisten asemaa. Kansainvälinen vammaisten vuosikymmen 1983–1992, perustuslakiuudistus vuonna 1995, vuonna 1973 perustetun Kynnys ry:n toiminta sekä Me itsen perustaminen vuonna 1999 vahvistivat edelleen kehitysvammaisten osallisuutta yhteiskunnassa. Suomessa vuonna 2008 allekirjoitettu ja vasta vuonna 2016 ratifioitu YK:n vammaisten ihmisten oikeuksia koskeva yleissopimus turvaa vammaisille henkilöille samat ihmisoikeudet kuin kaikille muillekin.
YK:n vammaisten oikeuksien sopimus velvoittaa Suomea edistämään vammaisten ihmisten oikeuksien toteutumista. Sopimus ratifioitiin Suomessa vuonna 2016. Ratifioiminen edellytti sitä, että itsemääräämisoikeutta vahvistavaa lainsäädäntöä tuli tarkentaa. Lakiin kehitysvammaisten erityishuollosta lisättiin 3 a luku, jonka tarkoituksena on vahvistaa erityishuollossa olevan henkilön itsemääräämisoikeutta ja itsenäistä suoriutumista. Lisäksi rajoitustoimenpiteiden käyttöä erityishuollossa tulee vähentää.
Suomen kehitysvammahuollon historiassa kehitysvammaisen ja kehitysvamma-alan ammattilaisen roolit ovat muuttuneet. Kehitysvammaiset ihmiset ovat olleet yhteiskunnallisen vallankäytön kohteita ja vähitellen saamassa aktiivisen toimijan ja päätöksentekijän roolin. Ammattilaisen rooli on muuttunut hoivan ja huolenpidon antajasta kehitysvammaisen ihmisen täyden kansalaisuuden tukijaksi. Uusi vammaispalvelulaki tulee voimaan 1.1.2025. Lakiuudistuksen tavoitteena on parantaa vammaisten henkilöiden yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja itsemääräämisoikeuden toteutumista. Kehitysvammaisten ihmisten tulevaisuus on kaikkien tahdosta kiinni: tulevaisuutta rakennetaan yhteistyössä, jonka ytimessä on kehitysvammainen itse.
Lähteet:
Laine-Frigren, Tuomas & Miettinen, Riikka & Parhi, Katariina 2021. Pois marginaaleista. Vammaisuus näkyväksi osaksi historiaa. https://trepo.tuni.fi//bitstream/handle/10024/142451/Pois_marginaaleista_Laine_Frigren_Miettinen_Parhi_HAiK.pdf?sequence=1
Rajala, Pertti 2022. Laitoksista avohuoltoon. Ketju-lehti. https://ketju-lehti.fi/aiheet/muut/laitoksista-avohuoltoon/
Muistelua kaikilla aisteilla -opas
Tutustu moniaistiseen muisteluun ja innostu vinkeistä. Opas on kehitetty kehitysvammatyöhön, mutta soveltuu muistelutyöhön kaikkien kanssa.
Lue kaikki Hetkittäin-blogit
Blogeista saa tietoa hankkeen aikana tehdyistä kokeiluista ja fiiliksistä.
Ota yhteyttä
Mari MononenKehittämisjohtaja
Kehittämistoiminta
Viestintä