Harjoitteluni Selkeästi meille -hankkeessa

Terhi Tommila maski kasvoillaan. Kasvomaskissa on Selkeästi meille -hankkeen logo.

Aloitin ammatillisen harjoittelun Selkeästi meille -hankkeessa maaliskuun alussa, harjoittelun teemana oli yhteisöpedagogi yhteiskunnallisena osaajana. Hanke vaikutti mielenkiintoiselta ja sen esittelyvideolta välittyi lämminhenkinen tunnelma. Vammaistyöhön ja marginaaliryhmien puolien pitämiseen orientoituneena päädyin hankkeeseen. Saavutettavuus ja sen edistäminen istuivat yhteiskunnalliseen vaikuttamisen teemaan täydellisesti. Poikkeuksellisen harjoittelusta teki se, että se tapahtui kokonaan etänä.

Hankkeessa mukana ollessa, on ollut ilo huomata, miten saavutettavuutta ollaan monien tahojen puolesta jo edistämässä, kirjastosta Helsingin kaupunkiin. Se on tuonut konkretiaa ja myös uskoa siihen, että saavutettavuuden edistämisen eteen on ihan oikeat talkoot menossa. Harjoittelu on tarjonnut minulle valtaisan saavutettavuus kylvyn, josta olen oppinut paljon. Saavutettavuudessa mielenkiintoista ja samaan aikaan haastavaa on se, että se kehittyy koko ajan. Olen saanut olla mukana monessa, ja hankkeen kokemusasiantuntijat Heikki ja Roberto, ovat tehneet verkkokohtaamisissa oloni tervetulleeksi, mikä on piristänyt päiviä tänä poikkeusaikana. Selkeästi meille -tiimi koostuu sympaattisista henkilöitä, joiden kanssa on ollut mukava tehdä töitä ja välillä hieman juhliakin.

Tulen varmasti hyödyntämään harjoittelusta saamaani tietopohjaa ja käsitteistöä jatkossa, on ollut hienoa kuulla ja nähdä hankkeen tuloksia ja palautteita. Ne ovat vahvistaneet kokemusta siitä, että hanke todella edistää saavutettavuutta tarvitsevien osallisuutta yhteiskunnassa. Toivon, että hanke saa jatkoa ja työ saavutettavuuden eteen jatkuu. Toivon myös, että saavutettavuuden huomioiminen normalisoituisi, niin isossa kuin pienessäkin mittakaavassa. Saavutettavat palvelut kuitenkin koskettavat meitä jokaista jossain vaiheessa elämää.

Saavutettavat palvelut koskettavat meitä jokaista jossain vaiheessa elämää.

Edistämällä saavutettavuutta helpotetaan jokaisen netin käyttöä digitalisoituvassa maailmassa. Veikkaan, että ihmistyön merkitys prosessien takana ei kuitenkaan vähene, vaikka digitalisaatio meneekin vauhdilla eteenpäin. Digitalisoituminen myös mahdollistaa paljon, siksikin saavutettavuuden huomioiminen on tärkeää. Olen kiitollinen, että olen saanut olla mukana yhdistyksessä, joka on pitkään edistänyt erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden itsenäisyyttä ja osallisuutta. Tästä on hyvä jatkaa, yhtä kokemusta rikkaampana.

Kirjoittaja

Tekstin on kirjoittanut Terhi Tommila.

Terhi opiskelee yhteisöpedagogiksi Humanistisessa ammattikorkeakoulussa ja suoritti työharjoittelunsa kevään 2021 aikana Selkeästi meille -hankkeessa.