Turvallisemman tilan periaatteet

Turvallisempi tila tarkoittaa, että jokainen voi olla osa yhteisöä omana itsenään ilman pelkoa syrjinnästä, vähättelystä tai kiusaamisesta. Turvallisemmassa tilassa jokainen uskaltaa kertoa näkemyksensä, huomioi toisia ja saa tukea häiritsevään käytökseen puuttumisessa. Jokainen on tervetullut sellaisena kuin on.

Kolme ihmistä istuu vierekkäin. Kaikki katsovat kameraan, hymyilevät ja näyttävät peukaloa.

Kehitysvammatuki 57 ry:n tapahtumissa ja tiloissa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita. Osallistumalla sitoudun noudattamaan näitä sääntöjä.

  • Olen ystävällinen ja kannustava. Jokainen meistä voi vaikuttaa siihen, että kaikilla on tervetullut olo. Olemme kaikki erilaisia ja toimimme eri tahdissa.
  • Kuuntelen, en oleta. Annan jokaisen kertoa itsestään, mitä haluaa. Esimerkiksi seksuaalinen suuntautuminen, sukupuoli, elämänkatsomus, kehitysvamma tai terveydentila eivät aina näy ulospäin.
  • Otan toiset huomioon. Jokaisella on oikeus tulla kuulluksi ja osallistua omalla tavallaan.
  • Kunnioitan jokaisen omaa tilaa. Ketään ei saa koskea ilman lupaa. Jokainen päättää itse, kuinka lähelle toinen saa tulla.
  • Puhun muista kunnioittavasti. Toiminnassamme ei kiusata eikä naureskella toisen ominaisuuksille. Toisista ei juoruilla eikä toisen yksityisasioita kerrota eteenpäin.
  • Puutun syrjintään ja häirintään. Kaikki, jotka havaitsevat huonoa käytöstä, voivat puuttua tilanteeseen ja kertoa siitä vastaavalle työntekijälle. Sovitaan yhdessä, miten asia selvitetään.

Toimi näin, jos kohtaat häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua

  • Jos huomaat jonkun käyttäytyvän asiattomasti tai muutoin rikkovan Turvallisemman tilan periaatteita, puutu tilanteeseen.
  • Voit ilmoittaa tapahtuneesta työntekijälle, yksikön johtajalle tai muulle nimetylle häirintäyhdyshenkilölle. Häirintään tai ahdisteluun syyllistynyt henkilö voidaan tarvittaessa poistaa välittömästi tapahtumapaikalta.

Jos haluat lisätietoa Turvallisemman tilan periaatteista, voit olla yhtyedessä Anne Walleniukseen.

Anne Wallenius.

Ota yhteyttä

Anne Wallenius

Asiakkuus- ja laatujohtaja
Päiväaikainen toiminta