Joukkomuistelua Senioriklubilla

Joukko ihmisiä istuu tuoleilla huoneen seinillä. Keskellä huonetta on pöytä, jonka äärellä ihminen nostaa esinettä, joka on piilotettu pahvin taakse.

Hetkittäin-hankkeen Mari ja Maija piipahtivat muutaman kerran Senioriklubilla ja järjestivät koko porukalle yhteistä muistelutoimintaa. Muisteluteemoina olivat äänestäminen, pelit, lorut ja kodinkoneet sekä virtuaalitodellisuus (vr). Klubilaisia avustajineen oli paikalla kullakin kerralla kymmeniä. Yhteisissä tapaamisissa tuolit järjestettiin isoon piiriin ja vr-elämykseen tultiin vuoronumerolla yksittäin.

Loruja ja kodinkoneiden ääniä

Tutut lorut vaikuttavat olevan yhteisessä muistissa. Kun sanat ”Auto ajoi kilparataa” lausuttiin, oli piiri jo mukana: ”mittari näytti kahta sataa.” Yhdessä pohdittiin, ajoiko auto 200 vai 500 ja yksi klubilainen huudahti: ”Ei saa ajaa niin lujaa!”

Vaikka joillakin puheen tuottamisessa oli haasteita, yhteiseen runonlausunnan rytmiin oli helppo yhtyä. Tuttuja loruja oli paljon: Entten tentten, Maalari maalasi taloa, Ulle dulle dof ja Hura hura häitä. Loruihin kuuluvat leikit olivat myös liikemuistissa.

Yhdellä kerroista klubilla ihmeteltiin pölynimuria ja muita kodinkoneita. Niillä ei siivottu tai leivottu, vaan tehtiin vaihtoehtoisia toimia: imurilla pyydystettiin palloja ja erilaisten kodinkoneiden nimiä arvuuteltiin niiden äänien perusteella. Vatkaimen surina, järjestelmäkameran räpsäys ja kirjoituskoneen napsuminen olivat tuttuja ääniä, mutta niiden arvaaminen ei ollut helppoa pelkän äänen perusteella. Kahdella imurilla sai aikaan kaksintaistelun: kumpi saa imettyä enemmän palloja itselleen?

Tuoksuja ja politiikkaa

Tuoksuihin tutustuminen herätti ajatuksia: “Nenällä niistetään, haistetaan, nenää rapsutetaan.” Kotiin liittyviä hajuja haisteltiin ja koetettiin tunnistaa.  Klubilaiset kommentoiva tuoksuja mm. seuraavasti: ”Saippua. Kauneusjuttu. Ikkunanpesu. Laventeli. Tena pesulappu. Hyi, koimyrkky! Koira. Tiskirätti. Lehmäntuoksu.” Tuoksumuistelun aikana huomattiin, että tuoksujen nimeäminen on vaikeaa, vaikka tuoksu olisikin tuttu. Tunnistaminen helpottui, kun avuksi otettiin tuoksuista kertovia kuvia tai esineitä.

Eduskuntavaalien innoittamana yhdellä kerroista keskusteltiin eduskuntavaaleista ja äänestämisestä. Pohdittiin, millä perusteella ehdokas kannattaa valita; ovatko ulkonäkö, puolue tai ammatti hyviä valintaperusteita? Ikääntyneet klubilaiset muistavat Kekkosen nimen ja se nousee esiin aina, kun puhutaan vaaleista tai politiikasta. Eräs ryhmäläinen kertoi: “Olen vienyt Kekkoselle rahaa Tamminiemeen. Rahat olivat koulun hymypalkinnon rahat. Kekkonen tarjosi viiniä.”

Virtuaalitodellisuus avasi uuden maailman

Yhtenä tiistaina senioriklubilaiset saivat vieraaksi mediataiteilija ja muusikko Janne Stormin. Stormin teokseen Birth of a bird (Linnun syntymä) sai tutustua laittamalla päähänsä vr-lasit. Birth of bird -teos vei kokijan ihmeelliseen luontoon, värikkääseen ja musiikilliseen maisemaan. Katsojan oli mahdollista koskea ääntä ja muovata sitä omilla käsillään ja liikkeillään. Monelle tämä oli ensimmäinen kokemus vr-maailmasta. Teos sai aikaan reaktioita neutraalista tarkkailemisesta syvään ihastukseen ja innostukseen, joitain se inspiroi liikkumaan ja yhtä runoilemaan.

Tääl on niin kirkkaita valoja kuin voi olla
laineet lyö
kaunis melodia jota kannatan
meri on kaunis
mutta kauniimpi on soutaja.

Mediataiteilija, muusikko Storm kertoi saaneensa arvokasta tietoa teoksen toimivuudesta ikääntyneiden kehitysvammaisten parissa. Klubilaiset saivat ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea jotain kaunista ja uutta. Senioriklubin Marja-ohjaaja kertoikin, että klubilaiset olivat kokemastaan niin vaikuttuneita, että seuraavalla klubikerralla kysyivät, minkälaiseen vr-todellisuuteen tällä kertaan päästään sukeltamaan.

Janne Stormin teokseen Birth of bird voi tutustua täällä: https://www.birthofabird.com/

Mari Salovaara.

Kirjoittaja

Mari Salovaara

Hanketyöntekijä
Hetkittäin-hanke (2022-2024)