Kasvoja erityisyydelle: Annette, Sauli, Sinna ja Samuel 4v 6kk

  • Blogit
  • Julkaistu:
  • Kirjoittanut: Katja Riikonen

Kaikki onnistuu, kaikki sujuu, arki kantaa

Lapsi istuu sohvalla ja nauraa iloisena.

Lapsi syntyi keskosena. Tieto hänen erityisyydestänsä saatiin jo oikeastaan muutama tunti leikkauksen jälkeen, kun hoitohenkilökunta sanoi, että he haluavat jutella ja kertoivat asiasta. Kun häntä katsoi, niin kyllähän sen jo oikeastaan tiesi. Silloin kun saatiin asiasta tietää, ajattelin ettei hän koskaan puhu tai kävele ja tulee olemaan hirveän raskasta. Mutta kyllä se on ihan erilaista se elämä mitä silloin ajattelin, ihan normaalia lapsiarkea me elämme, toki omien erikoisuuksiensa kautta

Hän on sellainen koko suvun ilopilleri, todella iloinen ja reipas. On liikettä ja vilinää, hän on hirveän vilkas lapsi ollut syntymästä lähtien. Hän on todella nopea liikkeissään, eikä häntä voi jättää silmistä hetkeksikään. Hän osaa olla myös todella jääräpää, kun sille päälle sattuu. Toki hän etenee jäljessä ikäisiinsä nähden, mutta tosi hienosti hän etenee. Suurimpana haasteena hänellä on tällä hetkellä ruokailu.

Päiväkodissa hän on normaalissa ryhmässä oman henkilökohtaisen avustajan kanssa. Hänellä on sujunut siellä ihan äärettömän hyvin, vaikka jännitettiinkin sitä tosi paljon. Hän tykkää mennä sinne ja tykkää avustajastaan. Päiväkotiin mentäessä hän tarkastaa aina onko avustaja paikalla, eikä riisu edes vaatteita ennen. Hän on oppinut käymään siellä potalla ja syö päiväkodissa itse, vaikka kotona ei syö. Päiväkodissa hän toimii niin kun muutkin lapset, mutta kotona taas ei. Päiväkodin aloittamisen jälkeen myös puheentuotto on mennyt eteenpäin. On ruvennut tulemaan tavuja paljon ja joitakin sanoja. Hän käyttää tukiviittomia kommunikointiin ja hän osaa varmaan 200 tukiviittomaa. Päiväkodissa on myös sellainen avustaja, joka niitä osaa. Lisäksi hänellä on kommunikointitabletti, joka saatiin viime syksynä. Hänet on hyvin otettu huomioon päiväkodissa, olen ollut kaikin puolin todella tyytyväinen.

Odotetaan ja jännitetään miten kouluarki alkaa sujumaan, kun sen aika koittaa, jos kiusataan tai jotain muuta. Olemme miettineet, millaiseen kouluun haetaan ja tuleeko hänellä olemaan avustaja, koska hän tulee varmasti olemaan silloinkin täysin vahdittava. Mietityttää myös koulujen kesälomat, miten ne järjestetään, kun jonkun täytyy kuitenkin olla hänen kanssaan kotona, mutta eiköhän kaikki hoidu, kun niiden aika on. Elämä on ollut ihan sellaista normaalia niin kuin muidenkin lasten kanssa. Kaikkia asioita, vaikka talvisin mäen laskua pystyy tekemään, vaikka toki pitää nähdä enemmän vaivaa. Ensitietotilanteessa olevalle perheelle haluaisin sanoa, että kaikki onnistuu, kaikki sujuu, arki kantaa.

Annette, Sauli, Sinna ja Samuel 4 v 6 kk

Tarina on alun perin julkaistu Juuri sinulle – kasvoja erityisyydelle -kirjasessa, johon on koottu kahdeksan erityisperheen tarinat. Voit lukea kirjasen verkossa tämän linkin kautta: Juuri sinulle – kasvoja erityisyydelle (linkki avaa pdf-tiedoston, joka ei ole saavutettava)

Katja Riikonen.

Kirjoittaja

Katja Riikonen

Perheiden tuen johtaja
Vaikuttamistoiminta
Ensitukityö