Lillin perhe sai Inasta perhekamun

Perhekamut -hankkeessa erityislapsiperhe saa vapaaehtoisen perhekamun, joka pitää yhteyttä perheeseen ja pyytää mukaan Kehitysvammatuki 57 ry:n tapahtumiin sekä auttaa osallistumisessa perheen tarpeiden mukaan.

Kolme lasta ja aikuinen, joka pitää lasta sylissä.

Lillillä (3) on isosisko Fiia (4) ja pikkuveli Vilppu (8kk). Perheeseen kuuluu myös äiti Eveliina ja isä Iiro. Iiro on töissä arkipäivisin ja Eveliina on kotona lasten kanssa 2-3 päivää viikosa, välillä lapset ovat päiväkodissa. Lilli on hereillä ollessaan koko ajan liikkeellä. Hän etsii voimakkaita kokemuksia ja ottaa rohkeasti vieraita ihmisiä kädestä kiinni päästäkseen näkemään uusia paikkoja ja koskettelemaan kaikkea mielenkiintoista. Lilli tykkää ilmapallojen poksahtelusta ja paperin repimisestä. Hauskaa on myös juosta äitiä karkuun, kun pitäisi vaihtaa vaippa tai tutin nappaaminen pikkuveljen suusta, kun sitten kuuluu huuto. Lillistä on niin ihanaa päästä mukaan ihmisten ja äänien keskelle tutkimaan maailmaa, että hän hymyilee koko ajan. Paitsi silloin, kun ei saa ottaa toisen kädestä lelua. Lilli tarvitsee aikuisen apua, kun hän harjoittelee kontaktin ottamista toisiin lapsiin. Usein Eveliina vie Lillin mummolaan, kun hän lähtee sisarusten kanssa liikenteeseen, sillä kolmen kanssa on liian haastavaa. Mutta tänään Lillikin pääsee mukaan, kun perhekamu tuli auttamaan!

Ina tuli Albaniasta kolme vuotta sitten perheensä kanssa. Heillä on 6- ja 3v. tytöt, joista esikoinen on erityislapsi. Aluksi Ina oli kotona kaksi vuotta, sitten tytöt menivät päiväkotiin ja Ina pääsi kieliharjoitteluun Hakunilan yhteisötalolle, missä hän työskenteli lapsiperheiden parissa. Harjoittelu loppui, mutta Ina halusi oppia lisää suomen kieltä, niinpä hän kysyi vapaaehtoistyötä Kehitysvammatuki 57 ry:ltä. Ina on sosiaalinen ja positiivinen ihminen, joka ei viihdy yksin kotona. Inalla on valtiotieteen maisterin koulutus, mutta ilman hyvää suomen kielen taitoa, on vaikea löytää töitä omalta alalta. Seuraava tavoite Inalla onkin päästä koulutukseen, minkä avulla pääsee töihin päiväkotiin.

Äidit tutustuivat ensin etänä. Sitten sovittiin tapaaminen Koivukylän avoimeen kohtaamispaikkaan, mikä on molempien kodin lähellä. Kaikki kävi luontevasti, äidit valvoivat Eveliinan lapsia ja juttelivat. Välillä Vilppu joi maitoa ja otti päiväunet lattialla tyynyn päällä. Vilpun nukkuessa äiti ehti leikkimään kiitollisen isosiskon kanssa, sillä perhekamu leikki Lillin kanssa. Kotiin lähtiessä Ina auttoi lasten pukemisessa. Seuraavaksi suunnitelmissa on retki grillaamaan meren rannalle. Tälle retkelle otetaan mukaan myös isät ja Inankin lapset!

Haluatko sinäkin olla perhekamu tai saada perhekamun?

Hanna Pyöriä.

Ota yhteyttä

Hanna Pyöriä

Hankekoordinaattori
Perhekamut -hanke (2022-2023)