Omaishoitajien vapaat tulee turvata niin lomakautena kuin arjessakin

Marja Ruotsalainen, Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry, Katja Riikonen, Kehitysvammatuki 57 ry ja Elias Vartio ja Matilda Linnavirta, Omaishoitajaliitto ry kirjoittavat omaishoitajien vapaiden järjestämisestä nykyistä paremmin Helsingissä.

Keinutuolin jalat, ihmisen jalat, joissa tossut. Lattia.

Kuva: Helsingin Uutiset kuvituskuva. Arkisto/Jukka Hämäläinen

Omaishoitajia ja asiantuntijoita tulisi kuulla, jotta omaishoitajien vapaiden järjestäminen onnistuisi nykyistä paremmin.

Helsingin kaupungin sosiaali- terveys- ja pelastuslautakunta päätti helmikuussa (27.2.) nostaa lastensuojelun asiakkaana olevien ja erityistä tukea tarvitsevien lapsiperheiden kotipalvelun palvelusetelin arvoa. Samalla tehtiin päätös siitä, että asiakkaalta ei peritä omavastuuta palvelusetelin yhteydessä. Palveluntuottajan on hinnoiteltava palvelunsa siten, että palvelusetelin arvo kattaa palvelun koko hinnan.

Vastaavanlaisia päätöksiä tarvitaan myös omaishoitajien vapaiden palvelunsetelin arvon nostamiseksi. Helsingin kaupunki ei ole korottanut kotiin annettavan omaishoidon palveluseteliensä arvoa vuoden 2016 jälkeen. Omaishoitoperheet tarvitsevat toimivia vapaajärjestelyitä. Erityisen haastavaa on vapaiden järjestyminen ilta-aikaan ja viikonloppuisin, koska palvelusetelin arvo on sama kaikkina vuorokauden aikoina. Järjestelmä ei siis huomioi kustannuksia, joita syntyy ilta- ja viikonlopputyöstä. Vaikutukset heijastuvat suoraan omaishoitoperheisiin. Kaupungin on kuultava omaishoitajia ja asiantuntijoita, jotta vapaiden järjestäminen onnistuu.

Tämän vuoden aikana päättäjien pöydällä on myös omaishoidon vapaan palvelusetelien arvo. Nyt on aika panostaa omaishoitoperheiden jaksamiseen ja nostaa palvelusetelien arvoa niin, että palveluseteli aidosti mahdollistaa kotiin tuotavan avun silloin, kun perheet sitä tarvitsevat.

Marja Ruotsalainen, Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry

Katja Riikonen, Kehitysvammatuki 57 ry

Elias Vartio ja Matilda Linnavirta, Omaishoitajaliitto ry

Lue juttu Helsingin Uutisista
(linkki aukeaa uuteen välilehteen): https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/6796739

Katja Riikonen.

Lisätietoja

Katja Riikonen

Perheiden tuen johtaja
Vaikuttamistoiminta
Ensitukityö