Tiina Toivonen on valittu Karhurinteen johtajaksi

  • Blogit
  • Julkaistu:

Kehitysvammatuki ry uusi Karhurinteen kotiyhteisö valmistuu maaliskuussa 2024. Kotiyhteisö sijaitsee Helsingin itäisellä laidalla Landbossa. Karhurinteen kotiyhteisön johtajaksi valittu Tiina Toivonen odottaa uutta kotiyhteisöä innolla.

Kolme ihmistä asettelee kurpitsoja kukka-asetelmaan.

Tiina on toiminut viimeiset kahdeksan vuotta Kankurinkulman kotiyhteisön johtajana. Hän kertoo viihtyvänsä yleensä pitkään samalla työnantajalla, eikä Kehitysvammatuki 57 ry ole poikkeus. ”Kyllä minulle jo silloin kun tulin yhdistykseen töihin, tuli sellainen olo, että täällä olen pitkään,” Tiina muistelee. Yhteensä kokemusta esihenkilötyöstä on kertynyt  jo pari vuosikymmentä.

Vuosien varrella esihenkilön työtehtävät ovat tulleet Tiinalle tutuiksi. Välillä on ollut haastaviakin hetkiä, mutta kokemuksen turvin tilanteet on saatu hoidettua. ”Ajattelen, että ei tehdä asioista hirveän monimutkaisia. Maalaisjärjellä pärjää aika pitkälle. Tietysti, minulla on aika pitkä kokemus, niin se auttaa hoitamaan tämän työn hyvin,” Tiina kertoo.

Valtaosa arjesta rullaa sujuvasti ja Tiina viihtyy töissä hyvin. ”Minulla on tunne, että en ajattele, että olisin täällä töissä, vaan että tämä on minun elämääni ja arkea. Vietän suuren osan ajastani töissä, joten on tärkeää, että viihtyy,” Tiina toteaa.

Uuden aloittamisessa on paljon tehtäviä

Uuden kotiyhteisön käynnistämiseen liittyy paljon tehtäviä jo ennen asukkaiden muuttoa. Lähiaikoina on käynnistymässä työntekijöiden rekrytointi ja uuteen yksikköön muodostuu myös uusi työyhteisö. Tiinalle onkin tärkeää, että Karhurinteen tulevat työntekijät ovat innostuneita aloittamaan jotain uutta, sillä alkuvaiheessa ihan kaikki ei tule olemaan valmiina. ”Käynnistämiseen liittyy paljon käytännön työtä, mitä johtajan tai ohjaajan työhön harvoin kuuluu, kuten kalustamista ja tavaroiden paikalleen laittamista. Mietitään, että mihin me nämä astiat laitetaan ja mitä me teemme tämän komeron kanssa ja mitä me tähän toimistoon tuodaan? Sellaisia arkisia asioita. Tavataan myös asukkaita ja mietitään, että kuka muuttaa mihinkäkin huoneeseen. Pitäähän meidän tutustua asukkaisiinkin ennen kuin he muuttavat,” Tiina kertoo.

Monet Karhurinteeseen muuttavista tulevat omista lapsuudenkodeista. Kotoa muuttaminen on merkittävä asia, joka vaatii opettelua sekä muuttajilta, että vanhemmilta. Yhteistyö vanhempien, asukkaiden ja työntekijöiden välillä onkin suuressa roolissa. Työhön kuuluu paljon vastuuta itsenäisemmän elämänvaiheen tukena.

Työntekijöiden viihtyvyys on tärkeää

Työntekijätkin viettävät ison osan ajastaan töissä, joten myös heidän täytyy viihtyä. Tiinalle on tärkeää, että kaikki tulevat töihin hyvällä mielellä, eikä kukaan ole uupunut tai stressaantunut. Vastuuta yhteisöstä kannetaan yhdessä. Uuteen työyhteisöön Tiina toivoo löytävänsä eri ikäistä ja taustaisia ammattilaisia, joilla on erilaisia vahvuuksia. ”Aina se rikastuttaa, jos tulee nuoria vastavalmistuneita, koska heillä on hyvää näkemystä uudesta, mutta kokeneita työntekijöitä tarvitaan myös. Toivon, että tulevat työntekijät kertovat omia näkemyksiään ja ideoitaan,” Tiina toteaa.

Karhurinne muodostuu tulevan yhteisön näköiseksi, mutta sijainti Sipoonkorven kansallispuiston vieressä mahdollistaa paljon luontoon liittyvää tekemistä. ”Ehkäpä me kehitetään meidän juttu siitä lähiluonnosta. Sitä pitää vielä yhdessä miettiä asukkaiden ja työntekijöiden kanssa,” Tiina pohtii.

Tiinaa haastatteli viestintäkoordinaattori Mikko Apell

Tiina Toivonen.

Ota yhteyttä

Tiina Toivonen

Palveluyksikön johtaja
Karhurinteen kotiyhteisö