Valoa vanhemmuuteen perhekamun avulla

STEA-rahoitteisessa Perhekamut-hankkeessa erityislapsiperhe saa vapaaehtoisen perhekamun, joka pitää yhteyttä perheeseen ja pyytää mukaan Kehitysvammatuki 57 ry:n tapahtumiin sekä auttaa osallistumisessa perheen tarpeiden mukaan.

Kaksi nuorta, hymyilevät ja katsovat kameraan.

Espoon monikulttuuriset lapset ja nuoret ry eli Mokulat järjestää lapsille, nuorille ja heidän perheilleen kokonaisvaltaista hyvinvointia ja osallisuutta tukevaa toimintaa, esimerkiksi erilaisia ryhmiä, neuvontaa ja retkiä. Toimintaa rahoittavat Stea, Espoon kaupunki ja eri säätiöt.

Valoa vanhemmuuteen on Mokuloiden ja Perhekamut-hankkeen yhteistyönä toteutettu, pääkaupunkiseudulla asuvien erityislapsiperheiden vertaistukitapaaminen. Maksuton ryhmä kokoontuu kahden viikon välein ja mukaan voi tulla ilman ilmoittautumista silloin kun itselle sopii.

Vanhempi saa vähän hengähtää, kun lapsista huolehditaan yhdessä ja samalla vertaiselta saa tärkeää tietoa monista asioista. Ryhmään voi tulla ilman suomenkielentaitoa, sillä tapaamiset ovat vapaamuotoisia. Juodaan kahvia ja teetä ja lapset leikkivät tai touhuilevat omia juttujaan. Mukaan voi ottaa halutessaan tueksi oman kaverin tai perhekamun.

Muisto tapaamisesta keväältä

Neshteman on avannut Perkkaan asukaspuiston ovet, leiponut kakun ja keittänyt kahvia ja teetä. Hän on Mokuloiden vapaaehtoinen ja ottanut mukaan lapsensa. Solin (12) on erityinen, vauhdikas tyttö, joka tutustuu uusiin paikkoihin koskemalla ja kokeilemalla ja uusiin ihmisiin kyselemällä. Solin tarvitsee ympärilleen paljon liikkumistilaa, kotona seinät tulevat äkkiä vastaan. Pikkuveli Ares (4) on vilkas ja omatoiminen poika. Perhe on tottunut liikkumaan paljon, vaikka se ei ole aina helppoa niin se on kuitenkin helpompaa kuin olla paljon kotona.

Tällä kertaa perhe on saanut mukaan perhekamu Terhin, jota Neshteman kuvaa sanoilla tosi hyvä, tosi reipas ja rohkea, iso apu meille. Terhi opiskelee sosionomiksi ja kerää vapaaehtoistoiminnan tunteja. Hän haluaa myös tutustua erityislapsiperhe-elämään käytännön tasolla ja oppia erilaisten ihmisten kohtaamista. Terhi on ottanut poikansa mukaan, sillä hän on samanikäinen kuin Ares. Varmuuden vuoksi Terhi on ottanut mukaan myös äitinsä hoitamaan poikaa, että hän pystyy varmasti olemaan avuksi. Paikalle on saapunut myös toinen erityisperheen äiti kolmen poikansa kanssa ensimmäistä kertaa. Neshteman ja uusi äiti keskustelevat muun muassa omaishoitajan vapaapäivien järjestämisestä.

Lapset ovat odottaneet Terhin näkemistä, sillä hän on tullut tutuksi Kehitysvammatuki 57 ry:n luontoretkillä. Solinille ja Aresille Perkkaan asukaspuisto on tuttu, sillä he ovat aina äidin mukana. He haluavat näyttää Terhille kaikki temput, joita ovat oppineet leikkipuistossa. Porukalla lähdetään pihalle. Neshteman jää sisälle sillä aikaa kuuntelemaan tärkeää luentoa, mikä liittyy univaikeuksiin. Yöt ovat lasten kanssa usein vaikeita ja kaikki neuvot ovat tarpeen. Yhteisissä tapahtumissa on välillä mahdollista järjestää vanhemmalle hetki omaa aikaa yhteisvoimin.

Neshteman haluaa auttaa toisia maahanmuuttajaperheitä, Terhi haluaa valmistua sosionomiksi ja Terhin äiti haluaa tukea tytärtään opinnoissa. Auttaminen voimaannuttaa ja autetuksi tuleminen tuo valoa vanhemmuuteen. Varsinainen vapaaehtoistoiminnan ketjureaktio!

Oletko kiinnostunut toimimaan vapaaehtoisena perhekamuna?