Verkkosivujen saavutettavuus ja digitaidot edistävät itsemääräämisoikeutta

  • Blogit
  • Julkaistu:
  • Kirjoittanut: Satu Timperi
Piirroskuva henkilöstä, joka näpyttelee tietokonetta sujuvasti.

Useimmille meistä netin käyttö on itsestäänselvyys. Hoidamme pankkiasiat, etsimme tietoa, pelaamme pelejä tai tapaamme ystäviä etäyhteydellä. Netin käyttö on lisääntynyt koronan aiheuttamien rajoitusten takia, koska moni toiminto on siirtynyt nettiin. Netissä voi tehdä paljon erilaisia asioita, mutta kaikilla ihmisillä ei ole mahdollisuutta käyttää nettiä itsenäisesti.

Suomessa on arviolta yli miljoona ihmistä, joiden on vaikeaa käyttää verkkopalveluja. Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (digipalvelulaki) velvoittaa, että muun muassa julkisen sektorin verkkopalveluiden pitää olla teknisesti saavutettavia. Käytännössä tämä tarkoittaa, että nettisivustoa on mahdollista käyttää pelkällä näppäimistöllä ja että näkövammaisten henkilöiden käyttämät lukuohjelmat toimivat sivustolla ilman ongelmia. Videoissa on tekstitykset ja kuvilla vaihtoehtoiset tekstit. Silloin yhä useamman ihmisen on mahdollisuus käyttää verkkopalveluja itsenäisesti ilman toisen ihmisen tukea.

On kuitenkin paljon ihmisiä, joilla on haasteita esimerkiksi oppimisessa, muistamisessa tai hahmottamisessa. Heille ei riitä, että tekninen saavutettavuus on kunnossa, vaan sivujen pitää olla myös helppoja käyttää, hahmottaa ja ymmärtää eli sivujen täytyy olla kognitiivisesti saavutettavia. Sivuilla tulee olla helposti luettavaa ja ymmärrettävää tekstiä, jota tuetaan selkeillä kuvilla ja videoilla sekä toimiva ja selkeitä hakutuloksia tuottava hakutoiminto. Näitä asioita olemme havainneet Selkeästi meille -hankkeessa, jossa kokemusasiantuntijat testaavat erilaisia nettisivuja.

Lisäksi olemme havainneet, että asioinnin tiellä on muitakin esteitä kuin verkkosivujen saavutettavuus. Osalla tapaamistamme ihmisistä esteenä on laitteen tai nettiyhteyden puute tai puutteelliset taidot käyttää laitteita ja sovelluksia. Osa ei edes koe tarvetta hoitaa omia asioitaan, koska on tottunut siihen, että joku muu hoitaa ne hänen puolestaan.

Kaikkien asioiden hoitaminen ei ole kaikille mahdollista, mutta kaikki voivat oppia uusia taitoja. Onnistuisiko esimerkiksi kirjan varaaminen kirjastosta tai elokuvalipun ostaminen harjoittelun jälkeen itsenäisesti? Selkeät nettisivut helpottavat tätä tavoitetta, mutta harjoitteluvaiheessa toisen ihmisen tuki ja kannustus on yhtä tärkeää.

Jokainen uusi taito, niin netin käytössä kuin muutenkin, lisää itsemääräämisoikeuden toteutumista ja vähentää riippuvuutta toisesta ihmisestä. Se lisää myös mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa omiin asioihin – ja elää omannäköistä elämää.

Satu Timperi.

Kirjoittaja

Satu Timperi

Asiantuntija
Saavutettava vapaaehtoistoiminta
Vekkarin harrastusryhmät