Usein kysytyt kysymykset

 

Milloin kerhoihin ja Vekkarin ryhmiin haetaan? 

Hakuaika on elokuussa, tarkempi aika ilmoitetaan yhdistyksen jäsentiedotteessa numero 2, joka ilmestyy huhtikuun lopussa. Lisäksi tieto löytyy elokuussa ilmestyvästä jäsentiedotteesta numero 3. Tieto hakuajasta päivitetään myös kotisivulle.

Vapaita kerho- ja Vekkarin ryhmäpaikkoja voi kysyä myös kerhokauden aikana.

Miten kerhoihin ja Vekkarin ryhmiin haetaan? 

Kerhoihin haetaan sähköisesti kotisivujemme kautta. Kerhot ja ryhmät julkaistaan osoitteessa tapahtumat.kvtuki57.fi. Jokaiseen kerhoon ja ryhmään haetaan erikseen omalla hakulomakkeella, joka löytyy tapahtumakalenterista kerhon ja ryhmän kohdalta. Hakulomake sulkeutuu hakuajan umpeuduttua.

Mistä tiedän, että kerhohakemukseni tuli perille? 

Hakemuksen lähettämisen jälkeen saat hakemukseesi merkittyyn sähköpostiin kiitosviestin merkiksi siitä, että hakemuksesi on vastaanotettu. Jos et saa viestiä, ei hakemuksesi ole tullut perille tai hakemukseen on kirjoitettu sähköposti väärin. Tee silloin uusi hakemus tai soita Severiinalle 040 835 0395 ja varmista, että onko hakemuksesi tullut perille.

Milloin saan tietää, pääsinkö kerhoon tai Vekkarin ryhmään? 

Kaikille kerhoon tai ryhmiin hakeneille ilmoitetaan kerhoon tai ryhmään pääsystä tai varasijapaikasta hakulomakkeessa ilmoitettuun sähköpostiin noin 1─2 viikkoa ennen kerhon tai ryhmän alkua. Kannattaa tarkistaa myös roskaposti, jos sähköpostia ei ole tullut tai soita Severiinalle 040 835 0395.

Sain kerhopaikan tai Vekkarin ryhmäpaikan syyskaudeksi. Pitääkö kevätkaudelle ilmoittautua uudelleen? 

Kerhopaikka on voimassa syys- ja kevätkauden, mikäli vuodelle 2021 saatu rahoitus on esitetyn mukainen. Kerho- tai ryhmäpaikkaa ei siis tarvitse hakea kevääksi uudestaan (poikkeuksena lukemisen ja kirjoittamisen ryhmä).

Sain tiedon, että olen varasijapaikalla toivomaani ryhmään. Mitä se tarkoittaa? 

Varasijapaikka tarkoittaa sitä, ettet vielä päässyt kerhoon tai Vekkarin ryhmään, mutta olet varalla odottamassa vapautuvaa paikkaa. Sinulle ilmoitetaan heti, jos kerhoon tai ryhmään vapautuu paikka kesken kerhokauden.

Olen espoolainen tai vantaalainen, voinko hakea kerhoihin? 

Kehitysvammatuki 57 ry järjestää kerhotoimintaa sekä helsinkiläisille että espoolaisille. Helsinkiläiset voivat ilmoittautua helsinkiläisille tarkoitettuihin ryhmiin ja espoolaiset espoolaisille tarkoitettuihin.

Kaikki pääkaupunkiseutulaiset voivat hakea Vekkarin ryhmiin. Vekkarin ryhmät tunnistat vapaa-ajan toiminnan esitteessä ryhmän tietojen vieressä olevasta Vekkarin logosta. Kotisivuilla Vekkarin ryhmät löydät ”Vekkarin vertaisryhmätoiminta” -kohdasta.

Mikä on kerhon ja Vekkarin ryhmän ero? 

Vekkarin ryhmät ovat vapaaehtoistoimintaan perustuvia ryhmiä, joita vetävät vertaisryhmän vetäjä -koulutuksen käyneet kehitysvammaiset tai vastaavasta erityisestä tuesta hyötyvät ihmiset. Ryhmät on perustettu vertaisryhmän vetäjän kiinnostuksen kohteen pohjalta. Palkattua ohjaajaa ei Vekkarin ryhmissä ole. Vekkarin ryhmät ovat pääosin maksuttomia ja ne on tarkoitettu kaikille pääkaupunkiseudulla asuville.

Kerhot taas ovat helsinkiläisille ja espoolaisille tarkoitettua vapaa-ajan toimintaa. Kerhoissa on pääosin 1─2 ohjaajaa. Ohjaajina toimii eri alojen opiskelijoita, opettajia ja ammattilaisia. Kerhot ovat maksullisia.

Voinko peruuttaa kerhon maksutta? 

Kerhoa saa kokeilla kaksi perättäistä kertaa maksutta. Tämän jälkeen kerho-osallistuminen tulee peruuttaa vapaa-ajan toiminnan koordinaattorille, jos osallistuja ei halua jatkaa. Jos peruutusta ei tässä ajassa tehdä, tulee kerholasku maksaa. Kerhoon tulematta jättäminen ei ole peruutus.  Jos osallistuja ei halua jatkaa kevätkaudella, tulee kerhopaikka perua ennen kevätkauden aloitusta.

Poikkeuksena tähän ovat yhteistyökurssit esim. työväenopiston kursseilla voi kurssin peruuttaa veloituksetta, jos kurssin alkamiseen on vähintään 7 päivää. Poikkeavat peruutusehdot kerrotaan tapahtumakalenterin kerhotiedoissa.

Milloin kerho laskutetaan? 

Laskut lähetetään kerhokauden alettua. Syyskauden kerhoista lähetetään lasku syys-lokakuun aikana, kevätkaudella helmikuussa.

Kerhokerta peruuntui, vähennetäänkö tämä laskusta? 

Kerhokerran peruuntuessa Kehitysvammatuki 57 ry:stä riippumattomista syistä, pyritään peruuntunut kerta korvaamaan uudella kerralla. Mikäli tämä ei ole mahdollista, ei maksua kuitenkaan pienennetä, jos peruuntuneita kertoja on korkeintaan 2.

Pitääkö minulla olla mukana oma avustaja/tukihenkilö? 

Kerhot ja Vekkarin ryhmät ovat ryhmätoimintaa eli osallistuminen edellyttää kykyä olla ja toimia ryhmässä. Kerhoryhmissä osallistujia on 7-25, pääasiassa kuitenkin noin 12 osallistujaa. Ohjaajia kerhoissa on 1-2, poikkeuksena liikuntakerho, jossa ohjaajia on ryhmän suuren koon vuoksi 4.

Ohjaajat ovat vastuussa koko ryhmästä, eikä heillä ole mahdollisuutta henkilökohtaiseen avustamiseen kerhon toiminta-aikana tai esim. wc-käynneillä. Ohjaajat näyttävät mallia ja auttavat osallistujia aina mahdollisuuksien mukaan, mutta ohjaajan pitää auttaa kaikkia, eikä hän voi keskittyä yhden osallistujan avustamiseen. Tästä syystä osallistujalla tulee tarvittaessa olla oma henkilökohtainen avustaja tai tukihenkilö.

Voiko ohjaaja hakea minut taksista tai saattaa minut taksiin? 

Ohjaajilla on vastuu koko ryhmästä, he eivät voi jättää ryhmää yksin taksiin saattamisen ajaksi. Tämän vuoksi taksikuskin tulee saattaa sinut kerhotilan eteiseen ja myös hakea sinut sieltä, jos sinulla on saattajapalvelu.

Kehitysvammatuki 57 ry:n kerhoissa yksi ohjaajista tulee paikalle 15 minuuttia ennen kerhon alkua. Tätä ennen ei kerholaisen kannata tulla paikalle, sillä silloin hän joutuu odottamaan yksin ulkona.

Huomio! Työväenopiston yhteistyökursseilla ohjaaja tulee paikalle tunnin alkaessa, eikä ohjaaja myöskään huolehdi osallistujan pääsystä oikeaan taksiin.

Monelta pyydän taksia tuomaan tai hakemaan minua kerhosta tai  Vekkarin ryhmästä?

Vienti ja haku kerhosta on hyvä sopia tapahtuvan noin 5-10 minuuttia ennen ja jälkeen kerhon kokoontumisajan. Kuljetuspalvelujen kyyti kannattaa tilata "perillä ajalla", jolloin kyydin ollessa etuajassa saa kerholainen odottaa autossa perillä oloaikaan saakka.

Milloin voi tulla kerhoon?

Yksi ohjaajista tulee paikalle 15 minuuttia ennen kerhon alkua. Älä siis tule paikalle ennen tätä tai joudut odottamaan yksin ulkona.

Millä perusteilla osallistujat valitaan?

Osallistuminen toimintaan edellyttää kykyä olla ja toimia ryhmässä. Otamme huomioon hakijan kokonaistilanteen. Luetellut valintaperusteet eivät ole tärkeysjärjestyksessä: 

  • Soveltuvuus ryhmään ja toimintaympäristöön
  • Kerhoissa ensikertalaiset hakijat ovat etusijalla (poikkeuksena salibandy). Vekkarin vertaisryhmissä vanhat ryhmäläiset menevät edelle, sillä tämä on vertaisryhmien vetäjien toive.
  • Liikuteltavissa kerhoissa ja lyhytkursseissa ryhmät muodostetaan tapauskohtaisesti käytössä olevien resurssien ja muiden huomioon otettavien tarpeiden perusteella
  • Ikä
  • Sosiaaliset perusteet
     

Pidätämme oikeuden muutoksiin.