KeMuT

KeMuT on Kehitysvammatuki 57 ry:n vuosittain järjestämä kulttuuritapahtuma, jossa esiintyvät muusikot, esiintyjät ja taiteilijat, joilla on kehitysvamma.

Vuonna 2022 vietetään KeMujen 50-vuotisjuhlaa!

KeMuT 2022 järjestetään la 18.6. klo 15-17.30 Messukeskuksen Siivessä.

Lue lisää ja osta liput: https://tapahtumat.kvtuki57.fi/tapahtumat/kemut-2022/ 

Vuoden 2022 hinnat:

  • 12 e, kun ostat lipun 31.5. mennessä
  • 15 e, kun ostat lipun 1.6.–12.6.
  • 17 e, kun ostat lipun tapahtumapäivänä ovelta
  • Lapset 0–12 v ja avustajat ilmaiseksi, kun varaat liput lipunoston yhteydessä

Juhlavuoden kunniaksi päätapahtuman lisäksi järjestetään myös Mini-KeMuT - erityislapsiperheiden oma kulttuuritapahtuma. Mini-KeMuja vietetään samassa paikassa klo 14-15.

 Lue lisää ja osta liput: https://tapahtumat.kvtuki57.fi/tapahtumat/mini-kemut/ 

Taustaa

Toiminnanjohtaja Nina Korventaival kertoo videolla tapahtuman historiasta ja merkityksestä.

Vuodesta 1973 on Kehitysvammatuki 57 ry järjestänyt valtakunnallisen kehitysvammaisten taiteilijoiden konsertin Finlandia-talolla. Konsertin idean isä oli psykiatri Kivi Lydecken, joka esitti, että kehitysvammaisten päivää tulisi viettää sellaisen konsertin muodossa, jossa ei pidetä puheita, vaan nautitaan kehitysvammaisten itsensä tuottamasta taiteesta. Finlandia-talon konsertista on muodostunut jokavuotinen perinne.

Puheenjohtaja Mikko Aalto-Setälältä, toiminnanjohtaja Anneli Juhokkaalta ja silloiselta hallitukselta vaadittiin melkoista uskaliaisuutta ja kylmäpäisyyttä lähteä valmistelemaan ensimmäistä konserttia. Konsertin järjestämiskustannukset olivat melkoiset ja yleisön saaminen yhdistyksen tilaisuuksiin oli yleensä vaikeaa. Järjestäjien suureksi yllätykseksi konsertti loppuunmyytiin ja tunnelma oli ainutlaatuinen.

Konserteissa on ollut kotimaisten kehitysvammaisten taitelijoiden lisäksi esiintyjiä muista Pohjoismaista, Virosta, Venäjältä ja Hollannista. Konserttia ovat kunnioittaneet läsnäolollaan mm. tasavallan presidentit Urho Kekkonen ja Tarja Halonen sekä lukuisat muut yhteiskunnalliset vaikuttajat.  Vuonna 1975 presidentti Urho Kekkosen juhlistaessa konserttia, siirtyi hän aitiostaan eturiviin juhlayleisön joukkoon ja osoitti innokkaasti suosiotaan esiintyjille.  Silloiseen konserttiin liittyy myös hauska muisto pitkästä Porilaisten marssista. Porilaisten marssiahan soitetaan Tasavallan Presidentin tullessa saliin ja soitto lopetetaan, kun presidentti on istuutunut. Vaan eipä tässä konsertissa, sillä kun marssi on opeteltu kokonaan, niin se myös soitetaan kokonaan. Niinpä presidentti Kekkonen sai nousta uudelleen seisomaan ja kuuntelemaan marssin loppuun asti.

Vuosien varrella nimekkäät juontajat ja taitavat esiintyjät ovat luoneet tunnelmaa konserttisaliin.

Jokaiseen Finlandia-talon konserttiin liittyy hauskoja muistoja ja upeita elämyksiä erilaisten esitysten parissa. Vuosien varrella nimekkäät juontajat ja taitavat esiintyjät ovat luoneet tunnelmaa konserttisaliin. Vain yhden kerran konsertti pidettiin Kulttuuritalolla Finlandia-talon ollessa remontissa. Vuonna 2018 KeMuT olivat Kulttuuritalolla, 2019 alkaen Messukeskuksen Siivessä.

 

 

Ota yhteyttä

Marja Herala
Marja Herala yhteisökoordinaattori 040 521 0240