Alma Tähti piirtää kanoja ja anarkistisia mummoja

Alma Tähti, 17 vuotta, osallistui Hetkittäin-hankkeen järjestämään kisaan visuaalisesta ilmeestä. Alma opiskelee Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoa Kaarisillassa Villähteellä.

Punamullanväristä lautaseinää vasten nuori ihminen sylissään kissa. Ihminen katsooa alaviistoon.

Alman luomat henkilöt ovat eloisia ja vähän anarkistisia – mopolla ajetaan kovaa ja kitaransoittomummoissa on erityistä asennetta. Toisinaan hahmot pysähtyvät pohtimaan ja käpertyvät omiin ajatuksiinsa. Graafikko Salla Vasenius viimeisteli hankkeen ilmeen Alman töiden pohjalta. Haastattelimme Almaa, kun koulu syksyllä taas alkoi. Hän kertoi työskentelystään ja elämästään seuraavaa:

Ammensin inspiraation omasta päästäni. Olen tottunut tekemään kuvitustöitä tilauksesta. Olen tehnyt tilaustyönä yhden kirjan kannen aikaisemmin. Tällaista yhteistyötä, jota tein teidän kanssa, en ole tehnyt ennen. Vaikka tämä tehtävä väsytti välillä aika paljon, voisin tarttua siihen uudestaan.

Mieluisinta oli piirtää invamopolla ajelevaa paria. Siihen sain eniten piirrettyä yksityiskohtia. Minun lempitekniikka on vesiväritekniikka ja maalaaminen ylipäätään. Tulevaisuuden ammatista minulla ei ole mitään hajua, en oikein tiedä, mitä haluaisin tehdä.

Piirrän aina, kun on mahdollista. Mä rakastan eläimiä. Meillä on kotona 18 kanaa, kaksi kukkoa ja kaksi koiraa sekä 23-vuotias ponimummo, joka on synnyttänyt seitsemän varsaa. Viiriäisiäkin oli, mutta ne kuolivat vanhuuteen. Ensi kesänä meillä on ehkä myös ankkoja.

Piirrän mieluitenHevonen syö ruhon. Vierellä istuu ihminen, joka kirjoittaa vihkoon. kanoja. Meillä on maatiais- ja orbitonkanoja. Kanalasta voi kerätä pilkukkaita, valkoisia, ruskeita ja sinisiä kananmunia. Yhdelle kukolle annettiin nimeksi Lauri Tähkä, koska isä inhoaa sen musiikkia. Mutta kukko tukehtui jyvään ja kuoli. Nyt meillä on Reetu- ja Luumu -kukot. Mä otan kanoista kuvia ja sitten saan piirrettyä ne. Syön kolme kananmunaa päivässä ja myös kananlihaa, kunhan se ei ole kaverikanojen lihaa.

Tykkään ajella mopolla ja kuunnella mm. Rauli Badding-Somerjokea ja J. Karjalaista, Alma päättää ja hymyilee.