Elämänpuumetsä-hanke: Yhdenvertaisempaa taidetta edistämässä

Maalisutia pitävä käsi liikkuu vauhdikkaasti vesiväriteoksen päällä.

Elämänpuumetsä -hanke toteutettiin 2023-2024 yhteistyössä Kehitysvammatuki 57 ry:n kanssa. Hankkeen laittoivat alulle taidekasvattajat Ville Nylén ja Riina Huoso ja heidän lisäkseen hankkeessa työskenteli ohjaajana Jenni Granqvist. Hanke sai Suomen Kulttuurirahastolta Taidetta kaikille -apurahan. Lisäksi hanketta tukivat Helsingin kaupunki sekä tapahtumaa sponsoroi paikallisyritykset ja Riikka Herlin säätiö.

Elämänpuumetsä- hanke järjesti taidetoimintaa keväästä 2023 kevääseen 2024 saakka. Vuosi piti sisällään luovaa liikettä ja rauhoittumista oman kehon äärelle, kuvataiteellista työskentelyä, itsesäätelyn harjoitteita, kuten tunteiden tunnistamista ja sanoittamista sekä luonnossa liikkumista. Hankkeen tarkoituksena oli vahvistaa kehitysvammaisten henkilöiden osallisuutta ja itsemääräämisoikeutta sekä yhdenvertaista toimijuutta ja näkyvyyttä yhteiskunnassa.

Hyvinvointia taiteesta ja luonnosta – taideryhmä

Hankkeen järjestämä Hyvinvointia taiteesta ja luonnosta -taideryhmä kokoontui kerran viikossa vuoden ajan Itä-Helsingissä Vuosaaressa. Osalle osallistujista taideohjaajat olivat jo entuudestaan tuttuja Kehitysvammatuki 57 ry:n järjestämiltä kesäleireiltä. Osallistujat pääsivät vaikuttamaan vuoden aikana toiminnan suunnitteluun sekä siihen millaista taidetta kukin itse halusi tehdä. Taideryhmässä pääsi kokeilemaan monia eri tekniikkavaihtoehtoja kuvataiteen osalta, kuten keramiikkaa, sekatekniikkaa, maalausta, kokeilevaa taidegrafiikkaa, äänitaidetta, valokuvausta ja liikkuva kuvaa. Tämän lisäksi taideryhmässä työskenneltiin muun muassa runouden sekä tanssitaiteen kanssa. Lisäksi jooga ja taideretket lähiluontoon olivat oleellinen osa toimintaa.

Minun luomaa -taidetapahtuma

Elämänpuumetsä-hanke päättyi helmikuussa 2024 Minun luomaa -taidetapahtumaan, joka järjestetiin Vuosaaren Tilajakamolla 6.2. – 17.2.2024. Tapahtuma piti sisällään taidenäyttelyn, tanssiesityksiä ja erilaisia työpajoja. Taideryhmään osallistujat ja heidän tekemä taide saivat päätöstapahtumassa yhteiskunnallista näkyvyyttä ja tapahtumassa ehti vierailla yli 70 kävijää kahden viikon aikana.

Hankkeeseen osallistuneilta saadusta palautteesta selviää, että suurin osa osallistujista oli päässyt hankkeessa kokeilemaan uusia taidemuotoja ja päässyt tutustumaan Vuosaaren lähiluontoon. Lähes kaikki osallistujat olivat tutustuneet ryhmässä uusiin ystäviin ja kokivat päässeensä vaikuttamaan toiminnan suunnitteluun. Osallistujista oli ollut hienoa saada esille omaa taidetta tapahtumassa. Yhteistyöverkostolta saadussa palautteessa korostui, että toiminta oli vastannut odotuksia ja sen oltiin koettu tukevan itsemääräämisoikeutta ja osallisuutta. Lisäksi kiitosta sai ryhmän ohjaaminen sekä selkeä viestintä koko hankkeen ajan. Hankkeen työryhmä koki yhteistyön Kehitysvammatuki 57 ry:n kanssa onnistuneeksi ja innostavaksi.

Yhteystiedot

Lisätietoa hankkeesta antavat Riina Huoso riina-sh@hotmail.com ja Ville Nylen v.nylen@gmail.com.