Hetkittäin 2022-2024

Kaksi ihmistä nauravat

Muistelua ja tutkittua tietoa

Hetkittäin-hankkeen tavoitteena on lisätä ikääntyneiden ja muistisairaiden kehitysvammaisten ihmisten hyvinvointia. Hankkeessa asiantuntijoina ovat ikääntyneet kehitysvammaiset ihmiset ja heidän kotiyhteisöissään työskentelevät ohjaajat.

Kehitysvammaiset ihmiset ja heidän kanssaan työskentelevä ammattihenkilöstö tarvitsevat tietoa muistisairauksista, ja ikääntyneet kehitysvammaiset ihmiset aktiivisuutta omaan arkeensa. Hankkeessa hyödynnetään mm. Pohjois-Savon Muisti ry:n kehittämää Muistikka -työvälinettä, Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistys ry:n Muistin Tähäre -työkirjaa sekä kansallisia aivoterveyteen ja muistisairauteen liittyvää materiaalia. Hanke hyödyntää Miina Sillanpään Säätiön KEKO-toimintamallia ja sen tietoperusta nojaa tuoreeseen tutkimustietoon ja sosiokulttuuriseen vanhustyöhön. Hankkeen tärkeänä arvona on kehitysvammaisen ihmisen ja hänen kotiyhteisössään toimivan ammattilaisen tukeminen aktiivisena toimijana.

Lyhytkursseja ja etävalmennusta

Hankkeen aikana järjestetään kurssikokonaisuuksia ikääntyneille kehitysvammaisille ihmisille. Näillä lyhytkursseilla keskustellaan ikääntymisestä, muistellaan ja tutustutaan aivoterveyteen vaikuttaviin asioihin. Kurssit toteutetaan pääkaupunkiseudulla ja ne sisältävät viisi kokoontumiskertaa.

Ikääntyneiden kehitysvammaisten ihmisten kotiyhteisössä työskenteleville ammattilaisille järjestetään valmennusta, joka sisältää tietoa mm. muistisairauksista, aivoterveydestä ja aistityön merkityksestä muistisairauksien ehkäisemisessä. Ammattilaisille tarkoitetut yhdeksän kuukauden mittaiset valmennukset ovat valtakunnallisia. Valmennus toteutetaan etänä ja se sisältää myös omaseurantajaksoja.

Kolmivuotisen hankkeen tuloksena syntyy webinaarisarja ”Ikääntyminen ja muistisairaudet kehitysvammaisilla ihmisillä” ja aistityön opas. Valmennuksen sisällöistä rakennetaan digitaalisten osaamismerkkien sarja, joita hakemalla ammattilaiset voivat todentaa osaamistaan kehitysvammaisten ihmisten muistityössä.

Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Miina Sillanpään säätiön Keko-valmennus, Pohjois-Savon Muisti ry, Metropolia Ammattikorkeakoulun geronomi-opiskelijat ja Kehitysvammaliitto ry.

Lue lisää:

Hae Hetkittäin-valmennukseen 3.3.2023 mennessä

Lapsuuden kaunis melodia

Muistamiseen tarvitaan apua (linkki vie pois kvtuki57.fi -sivustolta)

Alma Tähti piirtää kanoja ja anarkistisia mummoja

Blogikirjoitus ensimmäisestä Hetkittäin-kurssista

Hetkittäin-hankkeen Facebook-sivut (linkki vie pois kvtuki57.fi -sivustolta)

Ota yhteyttä:

Maija Rimpiläinen
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
044 7406693

Mari Salovaara
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
044 714 3380