Hetkittäin 2022-2024

Kaksi naista istuu sohvan reunalla selät vastakkain

Hetkittäin -hanke etsii asiantuntijoita

Hetkittäin -hankkeen avulla parannetaan ikääntyneiden ja muistisairaiden kehitysvammaisten ihmisten elämänlaatua. Hankkeessa asiantuntijoina ovat ikääntyneet kehitysvammaiset ihmiset ja heidän kotiyhteisöissään työskentelevät ohjaajat, ja heidän kanssaan suunnitellaan muistiterveyteen liittyviä lyhytkursseja ja etävalmennusta.

Kehitysvammaiset ihmiset ja heidän kanssaan työskentelevä ammattihenkilöstö tarvitsee tietoa muistisairauksista, sekä ikääntyneet kehitysvammaiset ihmiset aktiivisuutta omaan arkeensa. Hankkeessa hyödynnetään mm. Pohjois-Savon Muisti ry:n kehittämää Muistikka -työvälinettä, Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistys ry:n Muistin Tähäre -työkirjaa sekä kansallisia aivoterveyteen ja muistisairauteen liittyvää materiaalia. Hanke hyödyntää Miina Sillanpään Säätiön KEKO-toimintamallia ja sen tietoperusta nojaa sosiokulttuuriseen vanhustyöhön. Hankkeen tärkeänä arvona on kehitysvammaisen ihmisen ja hänen kotiyhteisössään toimivan ammattilaisen tukeminen aktiivisena toimijana.

Lyhytkursseja ja etävalmennusta


Hankkeen aikana järjestetään kurssikokonaisuuksia ikääntyneille kehitysvammaisille ihmisille. Näillä lyhytkursseilla keskustellaan ikääntymisestä, muistellaan ja tutustutaan aivoterveyteen vaikuttaviin asioihin. Kurssit toteutetaan pääkaupunkiseudulla ja ne sisältävät viisi kokoontumiskertaa.

Ikääntyneiden kehitysvammaisten ihmisten kotiyhteisössä työskenteleville ammattilaisille järjestetään valmennusta, joka sisältää tietoa mm. muistisairauksista, aivoterveydestä ja aistityön merkityksestä muistisairauksien ehkäisemisessä. Ammattilaisille tarkoitetut yhdeksän kuukauden mittaiset valmennukset ovat valtakunnallisia. Valmennus toteutetaan etänä ja se sisältää myös omaseurantajaksoja.

Kolmivuotisen hankkeen tuloksena syntyy webinaarisarja ”Ikääntyminen ja muistisairaudet kehitysvammaisilla ihmisillä” ja aistityön opas. Valmennuksen sisällöistä rakennetaan digitaalisten osaamismerkkien sarja, joita hakemalla ammattilaiset voivat todentaa osaamistaan kehitysvammaisten ihmisten muistityössä.

Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Miina Sillanpään säätiön Keko-valmennus, Pohjois-Savon Muisti ry, Metropolia Ammattikorkeakoulun geronomi-opiskelijat ja Kehitysvammaliitto ry.

Lue blogikirjoitus ensimmäisestä Hetkittäin-kurssista osoitteessa: Hetkittäin -kurssilla muisteltiin

Jos kiinnostuit valmennuksesta, lue juttu ja ilmoittaudu: Hetkittäin -valmennus alkaa

Ota yhteyttä:

Maija Rimpiläinen
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
044 7406693

Mari Salovaara
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
044 714 3380