Kuinka helppoa netistä on löytää tietoa? -kyselyn tulokset

Selkeästi meille -hanke kysyi kehitysvammaisilta ihmisiltä, kuinka helppoa on käyttää nettiä. Kysely tehtiin netissä, ja siihen vastasi 61 henkilöä.  

Piirretty megafoni ja teksti Selkeästi meille! Saavutettavaa viestintää kaikille!

Kyselyyn vastanneista suurin osa on sitä mieltä, että nettiä on helppo käyttää. Heidän mielestään netistä on helppo löytää tietoa ja sitä on helppo ymmärtää. Vain muutama vastaaja kertoi, että nettiä on vaikea käyttää ja ymmärtää. Hieman useampi vastaaja sanoi, ettei osaa vastata kyllä tai ei.

Millaiset nettisivut ovat vaikeita?

Osa vastaajista kertoi, että eivät käytä nettisivuja, joita eivät ymmärrä, tai joissa on vaikeita sanoja. Vastaajat kokivat vaikeaksi myös sen, jos nettisivuilla asia on kerrottu epäselvästi. He eivät kuitenkaan kertoneet, mitä sivuja he eivät ymmärrä.

Muutama vastaaja mainitsi vaikean nettisivun.

Niitä olivat esimerkiksi:

 • Kela
 • Wikipedia
 • Google
 • Seiska
 • Iltalehti.

Myös vieraskieliset sivut ovat vaikeita.

Mitkä nettisivut ovat helppoja?

Vastaajat kertoivat, että nettisivut, joita he käyttävät, ovat helppoja.

Näitä sivuja ovat muun muassa:

 • YouTube
 • Facebook ja Instagram
 • Google
 • Iltalehti, Iltasanomat
 • Selkosanomat
 • Papunet.

Netissä viihdytään ja etsitään tietoa

Kyselyyn vastanneet ihmiset käyttävät nettiä viihtymiseen, tiedon etsimiseen ja yhteydenpitoon. Kyselyssä kukaan ei kertonut, että hoitaa netissä omia asioitaan. Kukaan ei maininnut esimerkiksi nettipankkia tai lääkäriajan varaamista netissä.

Kyselyn vastaukset ovat samanlaisia kuin muissa kehitysvammaisten ihmisten netinkäyttöä kartoittavissa kyselyissä ja tutkimuksissa. Tällaisia ovat esimerkiksi Verneri.netin, Leija-lehden ja Me Itse ry:n vuonna 2019 tekemä kysely netin ja somen käytöstä.  Voit tutustua kyselyn tuloksiin tämän linkin kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen ja vie Tukiliiton sivuille). Toinen on tutkimus siitä, millaiset ovat ammatillisen erityisopetuksen oppilaiden tietotekniset taidot. Tämän tutkimuksen julkaisee Kehitysvammaliitto syksyllä 2020.

Selkeästi meille -hanke jatkaa kyselyn tekoa

Tähän kyselyyn vastasivat oletettavasti ne, jotka käyttävät nettiä paljon. Koska Selkeästi meille -hanke teki kyselyn poikkeusaikana netissä, se ei saanut kerätyksi vastauksia niiltä, jotka käyttävät nettiä vähän tai eivät ollenkaan. Selkeästi meille -hanke jatkaa kyselyn tekoa hankkeen aikana.

Selkeästi meille -hanke kerää tietoa myös siitä, mitä nettisivuja kehitysvammaiset ihmiset haluaisivat käyttää, jos niitä olisi helpompi ymmärtää. Hankkeen iskuryhmissä osallistujat miettivät, mitä nettisivuja eivät käytä, koska ne ovat liian vaikeita. Iskuryhmät ovat työpajoja, joissa kehitysvammaiset ihmiset vaativat selkeämpää tietoa.

Mikä on Selkeästi meille -hanke?

Selkeästi meille -hanke on Kehitysvammatuki 57 ry:n ja Kehitysvammaliitto ry:n yhteinen hanke. Hanke lisää tiedon saavutettavuutta Suomessa. Saavutettavuus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että netistä on helppo löytää tietoa ja sitä on helppo ymmärtää. Hanke työskentelee yhdessä kehitysvammaisten ihmisten kanssa. Yhdessä he muun muassa vaativat, että tärkeistä asioista pitää saada tietoa selkeällä kielellä.

Selkeästi meille -hanke kestää kolme vuotta. Se loppuu vuoden 2022 lopussa. Voit seurata Facebookissa kaikkea, mitä hankkeessa tapahtuu. Pääset sinne tästä linkistä.

Tutustu myös lisää hankkeeseen verkkosivuiltamme tästä linkistä.