Me olemme lähellä ja meitä lähellä ollaan

  • Uutiset
  • Blogit
  • Julkaistu:
  • Kirjoittanut: Elina Vienonen

Olen ollut reilun kuukauden Kehitysvammatuki 57:ssa ja täytyy sanoa, että olen vaikuttunut! Olen ylpeä työyhteisöni osaamisesta ja siitä, kuinka meillä mahdollistetaan kaikkien mukana oleminen vapaaehtoistoiminnoissa.

Kasvokuva, vaaleat lainehtivat hiukset, silmälasit ja huivi kaulalla. Taustalla vaalea huone ja peikonlehti kasvi.

Iso osa vapaaehtoisistamme on tukea tarvitsevia, eikä siitä tehdä ongelmaa, päinvastoin! Meille saavutettavuus vapaaehtoistoiminnoissamme tarkoittaa mm. sitä, että kaikilla on mahdollisuus tulla mukaan ja kokea itsensä tervetulleeksi. Se tarkoittaa myös sitä, että jokainen saa äänensä kuuluvaksi, saa tehdä itselleen mieluisaa vapaaehtoistyötä ja jokaista arvostetaan sellaisena kuin on.

Kutsumme saavutettavaa vapaaehtoistoimintaamme Vekkari-toiminnaksi, jossa tuki on keino ja saavutettavuus on päämäärä, kuten koordinaattori Venni Turtiainen sen sanoittaa. Toiminta käynnistyi jo vuonna 2012 samannimisessä hankkeessa ja sen rahoitti silloinen Raha-automaattiyhdistys (Ray). Projektin materiaalit löytyvät edelleen nettisivuiltamme vertaistoiminnan materiaalipankista.

Minusta Vekkari-toiminta on meidän toimintamme sydän, ainakin yksi niistä. On merkityksellistä, että kehitysvammaiset ja laaja-alaista tukea tarvitsevat voivat toimia vapaaehtoisina. Aivan kuten kaikki muutkin vapaaehtoisuudesta kiinnostuneet. Tukea meillä saa yksilöllisesti omien toiveiden mukaan, mutta sitä ei tuputeta. Tätä kirjoittaessani täällä meidän tiloissamme on käynnissä yhteiskehittämisen ilta. Kuulen, kuinka vapaaehtoisten, eli Vekkarien kokemuksia kuullaan. Heidän toiveitansa kysytään ja mietitään, mitä kukakin haluaa jatkossa tehdä. Puheensorina kertoo, että osallistujilla on paljon näkemyksiä ja halua jakamiseen ja toimintaan vaikuttamiseen.

Vekkarin vapaaehtoisia voit nähdä ensi kesänä useilla eri festareilla mm. huolehtimassa alueiden siisteydestä ja erilaisissa harrastusryhmissä, kirja- ja runopiirissä, tanssi- ja karaokeryhmässä vain joitakin mainitakseni. Meillä ei harrastusryhmissä ole työntekijöitä ohjaamassa, vaan ryhmän vetäjät ovat käyneet vapaaehtoiskoulutuksen ja ryhmässä heitä tukee työntekijä, jonka tehtävänä ei ole ohjata ryhmää vaan ryhmäohjaajan tukena toimiminen. Ja kuinka hienosti kaikki tämä on kuulemani ja kokemani mukaan toiminutkaan! Olen jo useamman kertaa todennut, että tällaiseen toimintaan minäkin voisin lähteä taustatukea antamaan ja yhdessä tekemään, niin kiva meininki Vekkarissa on meneillään.

Vekkarin vapaaehtoisena saa oppia uusia taitoja, tutustua uusiin ihmisiin, kokea iloa, saada harrastuksen ja monipuolisia kokemuksia, ehkä myös voimaantumisen tunnetta antoisan ja merkityksellisen vapaaehtoistyön myötä. Kerätyn tiedon mukaan nämä toteutuvat monien kohdalla. Vekkarin vapaaehtoistoiminnassa toteutuu täten moni vapaaehtoistoimintaan usein asetettu tavoite ja määritelmä. Toiminnalla ehkäistään syrjäytymistä, yksinäisyyttä, edistetään jopa ympäristön puhtaana pitämistä ja lisätään osallisuutta. Tämä ei olisi mahdollista ilman osaavia ja omistautuneita työntekijöitä, joita meillä onneksi on.

Hyvä pöhinä, puheensorina ja kahvikuppien kilinä kantautuu täällä Läntisen Brahenkadun toimistolla huoneeseeni kahdesta eri suunnasta. Ystävätuvalla on äänien perusteella seniorikerho ja neukkarin puolella Vekkarin kokeneet vapaaehtoiset suunnittelevat tulevaa. Kaikki tämä voimaannuttaa myös minua työntekijänä. Me olemme lähellä ja meitä lähellä ollaan. Jos sinä innostuit tai kiinnostuit meidän saavutettavasta vapaaehtoistoiminnasta, niin täällä ollaan. Ota yhteyttä!

Olen yhteisössä, jonka arvoja ja toimintatapoja arvostan. Ylpeä viisseiskalainen.😊

Elina Vienonen.

Kirjoittaja

Elina Vienonen

Kehittämisjohtaja
Kehittämistoiminta
Viestintä