Tasa-arvon kannattajat kartoittavat lähipalveluiden esteettömyyttä

Tasa-arvon kannattajat on yksi Haksulan monista toimintaryhmistä. Toimijat, yhdessä ohjaajan kanssa, etsivät tietoa, pohtivat ja keskustelevat esimerkiksi ajankohtaisista yhteiskunnallisista asioista, sekä ihmisen oikeuksista ja velvollisuuksista. Ryhmän tavoitteena on muun muassa osallisuuden vahvistaminen tiedon lisäämisen kautta.

Pyörätuolissa istuva henkilö kelaa ramppia pitkin huoneesta toiseen.

Osallisuuden toteutuminen jokapäiväisessä elämässä on tärkeää meille kaikille ja siihen pitäisi jokaisella olla yksiselitteinen oikeus. Yksi osallisuuden tärkeimmistä toteutumisehdoista on esteettömyys, jonka ryhmä on nostanut erityiseksi teemaksi.

Ryhmä aikoo kevättalven aikana tehdä tutkimus- ja kartoitusmatkoja lähiympäristön palveluihin ja selvittää, miten niissä on huomioitu esteettömyys. Suunnitelmissa on käydä ainakin Hakunilan kirjastossa ja läheisissä ruokakaupoissa.

Esteettömyyden huomioiminen on Abdin mielestä tärkeää. ”Se on siksi tärkeä asia, että pääsee liikkumaan. Ettei ole esimerkiksi portaita. Käyn usein elokuvissa Itiksessä ja siellä on tavallaan huomioitu esteettömyys. Teatteri on kahdessa kerroksessa ja hissillä pääsen liikkumaan kerroksissa. Salissa on koroke pyörätuolia varten. Mutta korokkeelle ei ole liuskaa ja tarvitsen toisen ihmisen apua, jotta pääsen nousemaan pyörätuolilla korokkeelle. Mua on ihmetyttänyt se asia.”

Ryhmässä on jo keskusteltu esteettömyyden toteutumisesta käytännössä ja mitä tarkoittaa, jos sitä ei ole huomioitu. Toimijat ovat miettineet asioita, joihin kartoituskäynneillä kiinnitetään huomiota. Esiin on noussut esimerkiksi tila ja miten siellä mahtuu liikkumaan, tavaroiden asettelu ja onko saatavilla apua, jos esimerkiksi tuote on liian korkealla. Kartoituksen perustella toimijat pisteyttävät kohteet.

Kartoituksen tarkoitus on toimijoiden oman tiedon lisääminen ja esteettömyyden merkityksen avaaminen. Tasa-arvon kannattajat kertovat mielellään kokemuksensa myös testatuille palveluille, jos he haluavat ottaa ne vastaan.

Tekstin on kirjoittanut Haksulan toimijatalon ohjaaja Maarika Suopanki ja se on alunperin julkaistu ViisSeiska-lehdessä 1/2024

Taru Valkama.

Ota yhteyttä

Taru Valkama

Palveluyksikön johtaja
Haksulan toimijatalo