Turvataitojen kevät: Yhteiskehittämistä, oivalluksia ja rohkeita keskusteluja
- Blogit
- Julkaistu:
- Kirjoittanut: Veera Hietanen
Turvataidot-hankkeella on ollut vauhdikas alkuvuosi. On ollut merkityksellistä huomata, että aihepiiri koetaan tärkeäksi ja moni onkin jo ehtinyt pysähtymään sen äärelle.
Kevään aikana Turvataidot-hankkeessa on koettu merkityksellisiä kohtaamisia, jaettu ajatuksia ja opittu yhdessä. Olemme pysähtyneet tärkeän asian äärelle: jokaisella ihmisellä on oikeus koskemattomuuteen sekä oikeus määritellä, kuka saa koskettaa ja miten. Yhtä tärkeää on oppia tunnistamaan tilanteet, joissa omia rajoja koetellaan. Turvataidot ovat arjen taitoja, jotka auttavat meitä pitämään huolta itsestämme ja toisistamme. Ne ovat rohkeutta sanoa “ei” ja uskallusta kertoa, miltä tuntuu.
Yhteiskehittämistä ja avoimia keskusteluja
Olemme järjestäneet ideapajoja, teemailtoja ja keskustelutilaisuuksia. On ollut ilo nähdä, miten osallistujat ovat tuoneet esiin omia näkemyksiään ja olleet aktiivisesti mukana kehittämässä hankkeen sisältöjä. Yhteiskehittäminen ei ole vain sana – se on tapa toimia, jossa jokaisen ääni on tärkeä. Myös oppilaitoksissa ja ryhmätoiminnoissa vierailut ovat jääneet mieleen. Keskustelut ovat olleet avoimia ja rehellisiä – juuri sellaisia, joita tarvitaan, kun puhutaan rajoista, turvallisuudesta ja hyvinvoinnista.
Kansallinen dialogi: Mielen voimavarat esiin
Osallistuimme valtakunnalliseen keskustelutilaisuuksien sarjaan järjestämällä Kansallisen dialogin aiheesta “Mielen voimavarat ihmisillä, joilla on kehitysvamma”. Kaksituntisen keskustelun aikana nousi esiin monia tärkeitä teemoja, kuten aistiherkkyydet, kuulluksi tulemisen merkitys ja huoli läheisistä. Dialogisarjaa koordinoivat DialogiAkatemia, Lastensuojelun Keskusliitto, Sitra, Tuusulan kunta, valtiovarainministeriö sekä valtioneuvoston kanslia.
Katse kohti syksyä
Syksyllä hankkeessa aloittaa uusi hanketyöntekijä Aada Björkman. On hienoa saada Aada mukaan työpariksi jatkamaan koulutusten ja materiaalien kehittämistä. Tavoitteemme on vahvistaa osallistujien itsetuntemusta, itseluottamusta ja kykyä puolustaa omia rajojaan – sekä lisätä ymmärrystä ammattilaisten ja läheisten keskuudessa. Turvataitojen opettelu on jatkuvaa ja parhaimmillaan se tapahtuu arjen tilanteissa.
Tule mukaan syksyn toimintaan
Järjestämme syksyllä teemailtoja, tapaamisia ja kursseja eri kohderyhmille: perheille, nuorille ja aikuisille. Kiinnostaisiko sinua syventyä ihmissuhteisiin Minä ja muut -kurssilla tai opetella turvallista kaupunkielämää Kaupungin valot ja varjot -kurssilla? Lisätietoa näistä ja muista syksyn tapahtumista löydät tapahtumakalenteristamme.