Työyhteisömittari kehittämisen tukena
- Uutiset
- Julkaistu:
- Kirjoittanut: Nina Korventaival
Haluan kiittää jokaista yhdistyksemme työntekijää. Te olette Kehitysvammatuki 57 ry:n arvokkain voimavara. Saan päivittäin todistaa arvojemme mukaista työskentelyänne yhteisen päämäärämme ja hyvän elämän eteen. Alkuvuodesta toteutetun työtyytyväisyyskyselyn perusteella meillä viihdytään ja olen siitä erittäin iloinen.
Mittaamme työtyytyväisyyttä säännöllisesti
Toteutamme Kehitysvammatuki 57 ry:ssä vuosittain työtyytyväisyyskyselyn kuukausipalkkaiselle henkilöstölle. Meillä henkilöstörakenne on verrattain poikkeuksellinen, koska suurin osa henkilöstöstämme tekee töitä tunti- tai palkkioperusteisesti. Heistä monet ovat pitkäaikaisia viisseiskalaisia, osa vuosikymmenien ajalta. Vuonna 2023 meillä oli 84 kuukausipalkkaista ja 176 tunti- ja palkkioperusteisissa työsuhteissa olevaa työntekijää. Kuukausipalkkaiset työntekijät työskentelevät palvelutoiminnan yksiköissämme ja yhdistyksen toimistolla. Muut työntekijät työskentelevät muun muassa kerhonohjaajina, leirityöntekijöinä, taustatyöntekijöinä ja lastenhoitajina sekä keikkalaisina palvelutoiminnassa. Vaikka työtyytyväisyyskysely lähetetään vain kuukausipalkkaisille työntekijöille, keräämme ja hyödynnämme koko henkilöstöltä saatua palautetta organisaatiomme kehittämisessä.
Käytämme työtyytyväisyyden kartoituksessa Elon Työyhteisömittaria, joka on vastannut organisaatiomme tarpeisiin hyvin. Mittarin vahvuutena on selkeä organisaatiotason sekä yksikkökohtaisten kehittämistarpeiden ja toisaalta vahvuuksien raportointi.
Vastausasteikolla 1-5 työyhteismittarin keskiarvo Kehitysvammatuki 57 ry:ssä on 4.06 ja kehittämistarvetta nousi esille 19 %:ssa vastauksista. Kokonaisuudessaan tulokset ovat ilahduttavat ja kertoo meille sen, että olemme onnistuneet ja tehneet monia asioita hyvin.
eNPS – Työntekijöidemme sitoutuminen työyhteisöön
Työntekijöiden sitoutumista työyhteisöön mitataan eNPS-mittarilla. eNPS on välillä -100 ja + 100. Mitä suurempi luku, sen todennäköisemmin työntekijät suosittelevat työpaikkaa myös muille. eNPS-lukua tulkitaan toisinaan väärin, koska se muodostuu vähentämällä arvostelijoiden prosenttiosuus suosittelijoiden prosenttiosuudesta. Ns. passiiviset arviot 7-8 jätetään huomiotta eNPS:n arvon laskennassa.
Verrokkiryhmässämme terveys- ja sosiaalialalla keskiarvoinen eNPS on 18. Kehitysvammatuki 57 ry:n koko organisaation eNPS on 55. Yksikkökohtaista hajontaa sitoutumisessa työnantajaan kyselyn perusteella meilläkin on, eNPS:n arvot ovat meillä -20 ja +100 välillä. Tämä on selkeä viesti siitä, että vaikka sitoutuminen työnantajaan on keskiarvoisesti erittäin hyvällä tasolla ja paikoittain jopa parasta mahdollista, on kehittämistoimenpiteet siitä huolimatta tarpeellisia.
Henkilöstömme kokemus työkyvystä ja stressistä
Terveys- ja sosiaalipalveluiden henkilöstön keskiarvoinen kokemus omasta työkyvystään on 8.09. Henkilöstömme arvion mukaan olemme jonkin verran keskiarvon yläpuolella arviolla 8.47. Sen sijaan henkilöstön kokemus stressistä on samaa luokkaa kuin alalla yleisesti, joskin tässäkin meillä on yksikkökohtaista eroa. Työ on henkisesti vaativaa ja paikoittain sitä se on myös fyysisesti. Etsimme jatkuvasti keinoja työn kuormituksen vähentämiseksi yhdessä henkilöstön kanssa. Kattava työterveyshuolto on korvaamaton yhteistyökumppani tässä työssä.
Miten hyödynnämme tuloksia Kehitysvammatuki 57 ry:ssä?
Työtyytyväisyyden mittaaminen ei yksinään riitä. Työtyytyväissyykyselyn tulokset huomioidaan kaikessa organisaation kehittämisessä niin yksikkö-, kuin organisaatiotasollakin. Kyselyn tulokset olivat hieman parantuneet edelliseen vuoteen verrattuna kautta linjan. Kehittämiskohteiksi nousivat uusien työtapojen kehittäminen yhdessä sekä työstä palautumiseen liittyvät asiat.
On tärkeää, että työyhteisökyselyn tulokset käydään läpi yksikkökohtaisesti henkilöstön kanssa ja että koko työyhteisö osallistuu kehittämistyöhön. Johdon sitoutuminen kehittämiseen on välttämätöntä, vaikka vastuu on yhteinen.