Vauhtia ja vuorosanojen opettelua

  • Blogit
  • Julkaistu:
  • Kirjoittanut: Mari Mononen

Sininen enkeli on uusi kotimainen kahdeksanosainen draamasarja. Sarja sijoittuu 1980-luvulle ja siinä kuvataan nousukautta ja pintaliitoelämää. Yksi sarjan näyttelijöistä on 30-vuotias Rosa Hyvönen, joka esittää sarjan päähenkilön Marko Goldsteinin (Heikki Ranta) siskoa, Merviä.

Neljä ihmistä pellolla. Aidantekoa yhdessä. Yksi pystyttää aitaa kaksi vetää narua ja kolmas katsoo vierestä. Maassa kori, jossa termospullo. Kesä.

Rosa oli saanut vinkin koekuvauksista Narrin teatteriohjaaja Lauralta. Hakijoita oli ollut paljon, mutta koe-esiintyminen oli mennyt hyvin. ”Mulla on aiempaa näyttelijäkokemusta teatterista, olen ollut Narrissa yli 10 vuotta. Ensin järjestettiin koekuvaus, ja sitten mut valittiin siihen Mervin roolihahmoon,” Rosa kertoo.

Kyseessä on Rosan ensimmäinen televisioesiintyminen. Rosa on itse katsonut sarjan jo kokonaan, ja kertoo, että itsensä näkeminen tv-ruudulla tuntuu erikoiselta. ”Ainakin mua nauratti, kun kuulin oman ääneni siellä.”

Rosan mukaan Mervin esittäminen oli välillä helppoa ja välillä vaikeaa. Kuvauspäivät olivat pitkiä, ja niissä piti olla koko päivä, vaikka vuorosanoja olisi ollut vain vähän. Päiviin kuului paljon odottelua, joten kaikille näyttelijän työ ei sovi.

Vuorosanojen opettelu vaati paljon aikaa. ”Se oli kyllä vähän haastavaa. Piti vaan treenata niin kauan, että osaa sen ulkoa. Välillä piti ottaa monta otosta, ja ne oli vähän väsyttäviä, mutta muuten mä jaksoin tosi hyvin jotenkin”, Rosa muistelee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ihminen seisoo ulkona, parkkipaikalla. Farkkuhame ja -paita. Kädessä pahvimuki.

Osalla hahmoista menee sarjassa aika lujaa, eikä tätä sarjaa sen vuoksi suositella lapsille. Rosan esittämän Mervin elämä ei ole aivan yhtä hurjaa – paitsi ehkä sarjan ensimmäisen jakson traktorikohtauksessa. Kohtauksessa Mervi roikkuu traktorin kyydissä ja vauhti yltyy liiankin kovaksi. Tästä kohtauksesta tai edes sen muistelusta ei ilman naurua selvitä.

”Rosa pisti kyllä kaiken likoon. Solar Filmsin tuotantopäällikkö on jälkikäteenkin kehunut Rosaa!” mukana kuvauksissa ollut Kirsi hehkuttaa ja Rosaa hymyilyttää.

Televisioura on tältä erää ohi, mutta näytteleminen ei. ”Mä oon kyllä teatteri-ihminen, nyt olen ollut teatterivertaisapuohjaajana Narrissa”, Rosa kertoo.

Kuvauksissa pääsi tutustumaan myös muihin näyttelijöihin ja kuvausryhmään, Erityisesti Rosan mieleen kollegoista jäi Murua esittänyt Kristiina Halttu, Markoa esittänyt Heikki Ranta ja sarjan ohjannut Aleksi Mäkelä.

”Haluan kiittää Aleksi Mäkelää. Oli kiva olla siinä varsinaisissa kuvauksissa. Ja kiitos siitä, että minut valittiin siihen”, Rosa päättää haastattelun.

Sininen enkeli on katsottavissa maksullisessa C More -palvelussa.

Juttu on julkaistu aiemmin Viisseiska 3/2022 jäsentiedotteessa.

Kirjoittaja

Mari Mononen

Kehittämisjohtaja
(perhevapailla)