Kaveritoiminta

     

 "Kaipaan ystävää, jonka kanssa voisi tehdä jotain mukavaa. Käydä pizzalla, elokuvissa, katsomassa urheilua jne. Pelkkä juttuseurakin olisi mukavaa"

"Olen ehkä hieman arka uusissa tilanteissa ja uusien ihmisten kanssa, mutta kun ystävystyn pidän hyvää huolta ystävistäni. Minusta olisi mukavaa saada uusi ystävä."

Voisitko sinä olla se ystävä?

Kaupungissa on tarjolla vaikka mitä tekemistä: on leffateattereita, ulkoilumahdollisuuksia, ravintoloita, teattereita, kahviloita, uimahalleja jne. Kehitysvammaiset ihmiset tarvitsevat usein toisen ihmisen voidakseen viettää vapaa-aikaa haluamallaan tavalla. Kaverin kanssa voi käydä leffassa, uimassa, ulkoilemassa tai vaikkapa kaljalla.

Kaveriksi voi ryhtyä kuka tahansa. Tärkeintä on rehellisyys ja avoin mieli, hyvät kohtaamistaidot sekä huumorintaju.

Toiminta yhdistää kavereiksi kaksi mahdollisimman samankaltaista ihmistä, joista toisella on kehitysvamma ja toisella ei. Kaveriksi voi ryhtyä kuka tahansa. Tärkeintä on rehellisyys ja avoin mieli, hyvät kohtaamistaidot sekä huumorintaju.

Mitä kaveritoiminta käytännössä on?

Kaveruussuhteet muotoutuvat tietenkin kaikki omanlaisikseen. Kaverukset voivat itse päättää tapaamistahdin. Käytännössä tapaamisia on kerran, kaksi kuukaudessa. Tekemisen ei tarvitse olla kallista tai monimutkaista, vaan kaverukset tekevät yhdessä tavallisia asioita. Sovitaan tapaaminen leffateatterin edessä ja käydään leffan jälkeen vaikkapa syömässä tai kävelylenkillä ja kahvilla.

Kaveritoimintaan osallistumisesta ei makseta korvausta, vaan se on vapaaehtoistoimintaa. Vapaaehtoiselle kaverille ei myöskään muodostu toiminnasta kuluja.

Vammattoman kaverin tehtävänä ei ole valvoa, ohjata, hoitaa tai avustaa kehitysvammaista henkilöä, vaan olla aidosti kaveri. Voidaan soitella ja vaihtaa kuulumisia. Omasta kaverista tulee monelle kehitysvammaiselle henkilölle todella tärkeä ihminen. Kaveri avuksi viettämään sellaista vapaa-aikaa, jota hän ITSE haluaa viettää.

Toiminnassa mukana oleville järjestämme työnohjauksellisia tapaamisia, sekä koulutus- ja virkistyspäiviä.

Kouluttaudu kaveriksi

Kaverikoulutus koostuu neljästä eri osasta, joihin kaikkiin tulee osallistua, jotta voi aloittaa toiminnan kaverina. Koulutuksessa kerrotaan kehitysvammaisuudesta ja vapaaehtoisena kaverina toimimisesta. Lisätietoa ja ilmoittautumislomakkeen koulutukseen löydät täältä.

 

Vai etsitkö itsellesi kaveria kaveritoiminnan kautta? Lisätietoa ja lomakkeen kaverin hakemiseen löydät täältä

 

Lisätietoja

Jenna Luoto
Jenna Luoto vapaaehtoistoiminnan koordinaattori 040 160 9017