2020-luku, Nyt ja tulevaisuudessa
Olemme saaneet joulukuun aikana mahdollisuuden aikamatkaan yhdistyksemme 65-vuotisblogikirjoitusten kautta. 65 vuoteen mahtuu uskomattoman paljon hienoja ja merkityksellisiä hetkiä, joiden mahdollistamiseen on osallistunut valtava määrä yhdistysaktiiveja ja vuosi vuodelta kasvava joukko työntekijöitä.
2020-luvun Kehitysvammatuki 57 ry:n toimintaan osallistuu vuosittain yli 1000 kehitysvammaista ja heidän läheistään. Toimintaa toteutetaan yli kuntarajojen Etelä-Suomessa ja esimerkiksi vuonna 2023 kaksi kehittämishankkeistamme ovat valtakunnallisia. Viestintämme tavoittaa vuodessa kymmeniä tuhansia ihmisiä. Koska ensisijaisesti olemme kehitysvammaisten ihmisten ja heidän läheistensä oikeuksia valvova järjestötoimija, autamme ja otamme kantaa asioihin pääkaupunkiseudun ulkopuolellakin.
Suomalaisella järjestökentällä Kehitysvammatuki 57 ry ei ole niin perinteinen, kuin mitä sen ikänsä puolesta voisi kuvitella olevan. Olemme lähellä ihmistä kuten koko historiamme ajan. Aiomme olla lähellä ihmistä tulevaisuudessakin. Yhdistyksen toiminnan laajuus ja toisaalta visiomme toteutuminen edellyttää kuitenkin ketterää tässä ajassa tapahtuvaa kehittämistä, uusien kumppanuuksien solmimista ja vanhojen kumppanuuksien vahvistamista. Toisinaan uudelle tehdään tilaa myös luopumalla vanhasta ja toimimattomasta. Yleishyödyllisen toiminnan turvaamisen jatkuvuus edellyttää hyvää taloudenpitoa ja ensiluokkaisen laadukasta palvelutuotantoa, jota tulemme maltillisesti tämän vuosikymmenen aikana lisäämään.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Miltä tulevaisuus voisi näyttää?
Hetki sitten lumisissa maisemissa koirien kanssa kävellessäni kokeilin tulevaisuuden muistelua. Hyppäsin vuoteen 2027, yhdistyksemme 70-vuotisjuhliin. Mitä on tapahtunut 2020-luvulla?
Kehitysvammaisten ja vastaavaa laaja-alaista tukea tarvitsevien ihmisten itsemääräämisoikeus ja omatoiminen elämänhallinta on lisääntynyt, koska lainsäädännön mukaiset palvelut antavat aiempaa paremman tuen taitojen harjoittelemiseen. Kommunikaatioteknologisten ratkaisujen edistyneisyys mahdollistaa kuulluksi tulemisen ja aidon toimijuuden jokaiselle ihmiselle. Tiedon löytäminen ja omaksuminen on helpottunut verkkopalveluiden kognitiivisen saavutettavuuden myötä. Edelliset ovat vaikuttaneet positiivisesti osatyökykyisten ihmisten työllistymiseen palkkatyöhön. Hyvinvointialueiden, järjestöjen ja muiden toimijoiden jäsentyneen yhteistyön tuloksena on luotu uusia ja innovatiivisia asumisen tuen palveluita, joiden toteuttamisessa ja suunnittelussa keskiössä on aina asukas itse.
Mitä lisäisit edelliseen? Kerro meille! Ideoiden iskuryhmämme, joka perustettiin vuonna 2025, ottaa niistä kopin.