Kehitysvammatuki 57 ry:n Vuoden 2020 vapaaehtoisiksi on valittu Eila Snellman ja Leena Tuomola

ihmisiä Ystävätuvalla juhlimassa
Blogi -

Kehitysvammatuki 57 ry:n hallitus valitsee vuosittain Vuoden vapaaehtoisen jäsenistön esittämien ehdokkaiden joukosta. Valinta tehtiin toista kertaa ja se kohdistui kahteen vapaaehtoiseen, Eila Snellmaniin ja Leena Tuomolaan. He ovat toimineet yhdessä yhdistyksen vapaaehtoisina seitsemän vuoden ajan, ohjaten Ystävätuvan Keinutuoliryhmää seniori-ikäisille.

Vapaa-ajan toiminnan koordinaattori Marja Herala tuntee tunnustuksen saaneet vapaaehtoiset pitkältä ajalta.  “Teimme Eilan ja Leenan kanssa pitkään yhteistyötä myös työelämässä. Erityisesti mieleeni on jäänyt se yllätys ja iso ilo, kun he kertoivat eläköidyttyään haluavansa jatkaa yhteistyötä kanssamme vapaaehtoisina. Heidän toiveestaan perustettiin Ystiksen Keinutuoliryhmä, vapaamuotoinen keskusteluryhmä seniori-ikäisille.” Marja kertoo. 

Mistä Keinutuoliryhmän idea syntyi?  

“Aivan tarkkaan en muista, mutta keinutuolista se alkoi. Jäin eläkkeelle Helsingin Seurakuntayhtymän kehitysvammaistyön diakonin virasta. Leiritoiminnassa meillä oli käytössä Tiilikanojan huvila, jossa oli Mustasaaren toimintakeskuksen keinutuoleja. Kun Mustasaaressa niitä ei enää remontin jälkeen tarvittu, ne saatiin lahjoittaa silloiseen Ystävätupaan Abrahaminkadulle.”, Eila kertoo. 

Myös Leena muistelee keinutuoliajatuksen syntyneen huvilalla. “Jonakin iltana, kun istuimme huvilan yläkerrassa ja fantasioimme (kävijä)porukan kanssa tulevaisuutta, mietimme että Eila ja Leena sitten istuvat eläkkeellä keinutuolissa kiikkumassa ja jutustelevat kanssamme elämän menosta.”  

Vapaaehtoisuuden arvo yhdistyksen toiminnassa on suuri ja Marja on nähnyt toiminnan kehittymisen vuosien saatossa. “Kehitysvammatuki 57 ry on alun perin omaisten aktiivisuudella ja siten vahvalla vapaaehtoisvoimalla rakennettu. Kun Ystävätupatoiminta alkoi, vapaaehtoisia alettiin etsiä lehti-ilmoituksilla. Mukaan saatiin iso porukka, johon kuuluneita henkilöitä on vielä edelleenkin Ystävätupatoiminnan vapareina. Keinutuoliryhmä on osa Ystävätupatoimintaa. Yleensä vaparit toimivat yhdessä palkattujen vastuutyöntekijöiden kanssa, mutta Keinutuoliryhmä on alusta saakka toiminut Eilan ja Leenan vetämänä, erittäin suosittuna keskusteluryhmänä. “ 

“Vapaaehtoistyössä toimiminen nimenomaan eläkeläisten ryhmässä oli oikein motivoivaa. Leenan kanssa olimme tottuneet työparina työskentelemään ja tuttu yhteistyökumppani Kehitysvammatuki 57 ry toimintaperiaatteineen on yhdistys, jossa mielelläni olen mukana. Eläkeikäisten osallistujien päivätoiminnan tarpeellisuus oli tiedossamme. Oli mukava kuulla sekä tuttujen että uusien osallistujien mielipiteitä ja kertomuksia elämästä. Tärkeää oli myös yhdistyksen työntekijöiden taustatuki.”, Eila sanoo.

Leena kertoo Keinutuoliryhmän kokoontuneen alkuvuosina Ystävätuvan vanhoissa tiloissa.  

“Sinne tuli ystäviä ja tuttuja yksin ja saattajien kanssa. Istuttiin pöydän ympärillä, lisättiin tuoleja ja kahvikuppeja tulijoiden mukaan. Muisteltavaa on riittänyt ja ajankohtaisista asioista puhumista. Muutokset itse kunkin elämässä ovat myös mietityttäneet. On surtu, iloittu ja juhlittu. Muutokset ovat näkyneet myös keinutuoliryhmässä.” 

Millaisia kokemuksia vapaaehtoisena toimimisesta on jäänyt ja ovatko ne vastanneet odotuksia, joita teillä oli toiminnalle? “Vapaaehtoistyö on ollut juuri sitä mitä odotti. Iloa kohtaamisista, jakamista, yhteydessä olemista. Silloinkin kun emme näe, mutta tiedämme olevamme toistemme sydämissä.”, Leena kertoo.

“Mielestäni vapaaehtoistyö on kaksisuuntaista.  Vapaaehtoinen on antaja ja saaja. Mielekäs tehtävä, johon minua tarvitaan, on ilon aihe. Myös totuudenmukainen palaute on tärkeä. Luultavasti näihin vapaaehtoistöihin tulevan elämä yllättää, positiivisesti! Tulee löytämään uusia asioita itsestään ja saa hämmästyä ihmisten kohtaamisien merkityksestä.” Eila lisää. “Rinnalla kulkijana, et tiedä mitä kaikkea tulet kokemaan, se on Elämää suurella kirjaimella. Rikkautta elämääsi!” Leena komppaa.

Miltä tuntuu saada Kehitysvammatuki57 ry:n Vuoden vapaaehtoisen titteli? “Minusta tuntuu, että olen saanut diplomin! Arvostan tätä suuresti. Kiitos Kehitysvammatuki 57 ry” Eila sanoo. “On ollut nobelistin olo. Olen saanut elää ja jakaa Nobel-palkintoa, joka on annettu yhteisestä matkastamme.” Leena kiittää.

Kehitysvammatuki 57 ry:n työntekijöiden puolesta kiitokset Vuoden vapaaehtoisille tiivistää Marja Herala:  

“Suuren suuret kiitokset Eila ja Leena! Olette olleet upeat yhteistyökumppanit ja rinnallakulkijan esikuvat. Vapaaehtoisina olette olleet meidän ihmistemme ilo, tuki ja apu sekä luotettava ja huippuhauska seura, kaikki nämä vuodet!” 

Onnea Eila ja Leena! Videolla kuulet yhdistyksen hallituksen puheenjohtajan kiitokset Vuoden vapaaehtoisille.

 

 

Suomessa kansainvälistä Vapaaehtoisten päivää vietetään vuosittain joulukuussa, tänä vuonna 4.12. Hyvää Vapaaehtoisten päivää!  

#vapaaehtoistenpäivä #vapaaehtoistenviikko #hyvistähetkistähyväelämä